Bjelovar

Na gudovačkom sajmu bilo je mnogo više šetača nego kupaca

Foto: Damir Špehar/Pixsell
Na gudovačkom sajmu bilo je mnogo više šetača nego kupaca
29.03.2010.
u 16:46
Ove su godine manje zaradili trgovci traktorima, ali i ugostitelji jer pazilo se na svaku kunu.
Pogledaj originalni članak

Konačni poslovni rezultati ovogodišnjeg 13. proljetnog sajma u Gudovcu nisu ni izbliza usporedivi s lanjskima, što potvrđuje većina izlagača i posjetitelja. Opća je ocjena kako je recesija ipak uzela danak i onima koji su na sajam do sada dolazili punih lisnica s kojima se dalo razgovarati i o većoj kupnji.

Oči veće od lisnice

Tako, primjerice, zastupnici poznatih proizvođača traktora i poljoprivrednih strojeva tvrde kako je za razliku od lanjskih godina broj prodanih modela manji oko 20 posto. S tom se ocjenom slaže i Davor Šimeg, komercijalist tvrtke Stepco, koja je na sajmu ponudila modele traktora steyer, case i utovarivače weideman.

- Osjeća se kriza i unatoč povoljnim uvjetima kupnje bilježimo pad prodaje. Lanjske godine petorica naših djelatnika nisu predahnula pred upitima kupaca, dok je ove godine bilo vremena i za kavice - tvrdi Šimeg.

S druge strane sajma trgovci sjemenskom robom i zaštitnim sredstvima unatoč sniženjima i za više od deset posto, nisu - kao ni kupci - zadovoljni. Tako je Martin Lojan iz Koprivnice kupio tek jednu vreću sjemenskog kukuruza, premda tvrdi da je prošlih godina na sajmu za manje novca mogao kući ponijeti daleko više robe.

- Čekamo poticaje za proljetnu sjetvu, pa ćemo vidjeti. Sve je poskupjelo, što posebno pogađa nas male proizvođače - dodaje Lojan.

Premda je očekivana brojka od 30.000 posjetitelja možda i dostignuta, većina njih je uglavnom razgledavala štandove, a manje kupovala. Ugostitelji tvrde kako su i rjeđe sjedali za stolove, pa većina njih bilježi pad prodaje i do 20 posto.

Selo bez novca

Na ovogodišnjem se sajmu zahvaljujući popustu u smanjivanju zakupljenog prostora pojavilo 360 izlagača, dok su ostali sadržaji ostali u okvirima već poznatih. To znači da se imalo što čuti i vidjeti, ali je očito kako su džepovi seljaka postali sve plići za nova ulaganja. Pa makar se radilo i o neznatnom proširenju zasijanih površina, na koje za sada malo tko računa .

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.