Posao

Na burzi gužva, a stižu mjeseci bez sezonskih poslova

Foto: Izak Vrtarić/VLM
Na burzi gužva, a stižu mjeseci bez sezonskih poslova
08.11.2010.
u 09:03
Nažalost, nezaposlenih je u Varaždinskoj županiji 1400 više nego lani, a nadali smo se da će taj rast stati, upozorava I. Koren
Pogledaj originalni članak

- Potkraj prošle godine nadali smo se da smo došli do dna te da ćemo održati postojeću nezaposlenost. No, danas, godinu dana poslije, u Varaždinskoj županiji nezaposlenih je 1400 više. Nažalost, nismo uspjeli održati onu razinu. A tek slijede mjeseci u kojima nema turizma i građevinskih radova. Teško je reći gdje je granica do koje ćemo ići, ni gospodarstvenici nisu optimistični – izjavio je Ivan Koren, predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područne službe Varaždin. Svečanu sjednicu održali su u povodu dana HZZ-a, no razloga za slavlje je, kažu, malo.

U listopadu su na Zavodu bile prijavljene 9803 osobe, što je porast od 3,4 posto u odnosu na rujan, ali čak 15,9 posto u odnosu na lanjski listopad. Na Zavodu je u proteklih mjesec dana završilo 1085 osoba, od čega čak 755 izravno iz radnog odnosa!

Pozitivno je tek to što je nakon dugog niza godina manje nezaposlenih žena nego muškaraca. Velik je broj korisnika novčane naknade, čak 40 posto nezaposlenih, i taj se broj stalno povećava.

Najtraženiji su i dalje radnici na proizvodnoj liniji.

Šest članova savjetodavnog vijeća s pročelnicom Jasenkom Hutinski na sjednici je raspravljalo o zakonima o zapošljavanju te o projektima HZZ-a.

– Nažalost, nemamo dovoljno utjecaja na zakone koje država donosi niti je dovoljno zanima naše mišljenje i iskustvo – upozorio je Koren.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LB
l,bebiic
10:49 08.11.2010.

Ova vlada je ućinila iznimno mnogo kako bi se pokrenulo gospodarstvo. Nažalost sezonci se žale da na moru nema više turista,i sada ljenčine ne žele više raditi,,fujj

OB
-obrisani-
12:21 09.11.2010.

U broju bolesnih od raka Istru ubrzano nadmašuje Varaždinska županija zahvaljujući domaćem sinu biznismenu Patafti (dragom prijatelju Čehoka) koji je u središtu Varaždina napravio odlagalište radioaktivnog otpada. Naime, nekadašnja postrojenja zagrebačke spalionice otrovnih kemikalija Puto - Patafta je kupio i postavio u središtu Varaždina - negdašnjoj tekstilnoj tvornici VIS i sada svakodnevno iz dimnjaka šalje otrovne dimove u pluća Varaždinaca. ŠALJE RAK! -------------------------------------------------------- Od svojih varaždinskih prijatelja saznao sam da je pravi pomor u gradu ali o tome lokalni novinari u strahu pred moćnim gradskim vladarom Čehokom i njegovim ortacima ne osuđuju se - pisati niti mogu doći do podataka.

LU
lutomirski
10:47 12.12.2010.

Sve novine pisu o stanju u Hrvatskoj, statisticke brojke, vladine nesposobne izjave, nikakve izjave da cemo sada poceti raditi, da cemo pustiti pojedincima da malo pocmu privredu uzdizati, da inovativno rade da bi napravili 2-3 radna mjesta i tako tisucu puta, ali ne vlada se ne pomice sa mjesta, svi cuvaju fotelje, neznaju nista i baljezgaju u dan. Umejsto da skinu te bezvezne zakone koje ogorcavaju ljudima zivot i guse privredu. Hrvatska ce se opet morati 2011 zaduziti za najmanje 5 miliardi Eura, to znaci da ce se vanjski dug povecati na 50 miliardi Eura. I opet ce biti najmanje 50 tisuca novih nezaposlenih. Nikakva buducnost placaj kamate i dugove sa novim dugovima. Mjesecima vec citam te bezvezne izjave o propasti. Jadni su ljudi koji spajaju kraj sa krajem a njih je puno. ZNACI MLADI NEMAJU RADNIH MJESTA SADA NITI U BUDUCNOSTI. DRZAVA NE RADI NA TOME DA NAPRAVI RADNA MJESTA, DA POKRENE NEKAKVU PROIZVODNJU DA BI IMALI NEKAKVI IZVOZ. TU SE NECE NISTA PROMJENITI. SADA CE SE SAMO GOVORITI O SANADERU, KAKO JE HRVATSKA EFIKASNA ZEMLJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ITD. TO CE MALO RULJU ZABAVITI, ONDA CE UBACITI OPET STRANKE, IZBORE I BLA,BLA. PROMIJENITI SE NECE NISTA, JER TOJE KRPANJE SUPLJEGA LONCA, SVI SU ONI KORUPTNI I ZNALI SU ZA KORUPCIJU STA SE DOGADA. GDJE SU TIH 50 MILIARDI EURA DUGA ??????? DA KOSORICA OZBILJNO HOCE ONDA POSTOJI SAMO JEDAN UREDAJ : OD 1992 DO DANAS, SVI KOJI SU U SABORU NEKA POKAZU SVOJE KUCE,VILE YACHTE, AUTOMOBILE, DRAGULJE……TKO JE KASIRAO OD UVOZA SVAKAKVE ROBE ZADNJIH 20 GODINA A NASU ROBU SU NEGIRALI (Hrvatska nije prakticno nista svojega producirala) ONDA SE POSTAVI PITANJE KOLIKO NOVACA NA KONTIMA I KAKO SU TO ZARADILI SA 20 TISUCA KUNA MJESECNO ???? GENARALNO SVE IZBACITI IZ SABORA, POZATVARATI, ODUZETI IMOVINU, CITAVU RODBINU I PRIJATELJE PROCESLJATI, SVE TE NEZNALICE SA VRHA DRZAVNIH TVRTKI IZBACITI I SPOSOBNE LJUDE NAMJESTITI !! ALI TO SIGURNO NECE NAPRAVITI, ZATO CE HRVATSKA PROPASTI…….JER NEMA SA CIME DA NOVAC ZARADIVA !!!!!