Nejasnoće oko propusnica

Može li se posjetiti bolesnog roditelja u drugoj županiji? Trut objasnio kako sve funkcionira

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Damir Trut
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Večeras u ponoć se ublažava mjera e-propusnica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Policijska uprava Šibensko-kninska postavila nove punktove za kontrolu propusnica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Kontrola e-propusnica na izlazu sa autoceste kod Šibenika
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Nove mjere Nacionalnog stožera od 22. prosinca - uvode se rigoroznije propusnice
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Nove mjere Nacionalnog stožera od 22. prosinca - uvode se rigoroznije propusnice
21.12.2020.
u 08:26
Intencija ove odluke jest da se ne krećemo, da ostanemo u jednom prostoru, na jednom mjestu jedno vrijeme da zarazu suzbijemo i smanjimo broj zaraženih ljudi. Siguran sam da je svima teško, kazao je Trut
Pogledaj originalni članak

Od danas građani mogu zatražiti propusnice. U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, gostovali su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut te župani Ivan Anušić i Željko Kolar koji su razgovarali o ovoj mjeri.

Integracija Roma

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

Jedan od ključnih projekata koje Ured trenutačno provodi je „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“, koji ima za cilj povećati broj mladih Roma i Romkinja u obrazovnom sustavu. O tom i drugim važnim projektima ključnog Vladinog stručnog tijela za unaprjeđenje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, razgovarali smo s ravnateljem g. Alenom Tahirijem.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) rekao je da nije još sve spremno, ali da će biti te da vjeruje da neće biti problema.

– Vrlo su rijetke prilike zbog kojih bi mi trebali dati e-propusnice. Samo u dvije kategorije, pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb te putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obavljati od kuće, a nije u onoj kategoriji koja se može dokazivati iskaznicom, rekao je Kolar, dodavši da će 14 ljudi po potrebi raditi na izdavanju propusnica – kazao je. Kolar je naveo da su pitanja građana uglavnom vezana za osobe koje skrbe o starijim osobama, prije svega roditeljima. Bilo je i dosta pitanja poduzetnika koji imaju poslove u Zagrebu, prije svega građevinaca.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) kaže da je sve spremno. – U ovom trenutku nemamo nikakav problem – poručio je. Smatra da će ovakav sustav, gdje propusnice izdaju županije, a ne gradovi i općine kao u prvom navratu, biti puno jednostavniji. Rekao je da se postavljaju pitanja o odlascima u Zagreb, prvenstveno vezano za studente.

Video: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

Ravnatelj civilne zaštite i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut rekao je da su pripremili kompletnu tehnologiju i tehniku te da su u ovom trenutku spremni. Na pitanje hoće li građani moći ići posjetiti bolesnog roditelja u drugu županiju ako nema internet i ne može poslati medicinsku dokumentaciju, Trut je rekao da je zabranjeno sve što nije sadržano u glavi 2. odluke.

– Intencija ove odluke jest da se ne krećemo, da ostanemo u jednom prostoru, na jednom mjestu jedno vrijeme da zarazu suzbijemo i smanjimo broj zaraženih ljudi. Siguran sam da je svima teško. (...) Moramo uložiti još taj dodatni napor da u ovo vrijeme koje nam je potrebno dok ne krene cijepljenje i dok ne procijepimo određeni broj stanovnika da smanjujemo zarazu i da je ne prenosimo jedni drugima – rekao je Trut. Smatra da je mjera dimenzionirana dobro i da ne smeta segment funkcioniranja do blagdana. Trut je poručio da odluka ima i psihološki, ne samo fizički segment, daje poruku da nije dobro otići k nekome, družiti se i dovesti se u situaciju prenošenja zaraze.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

VL
_________
10:22 21.12.2020.

Alo Trut, ne mislim posjećivati nikoga, niti širiti zarazu. Ja i moji ukućani želimo otići u svoju nekretninu koja sa nalazi u drugoj županiji. Zašto nam je to onemogućeno? Po vašoj milicijskoj logici, smijemo otići u neki hotel ili privatni smještaj i tamo silom prilike biti u kontaktu sa ljudima iz cijelog svijeta , a ne smijemo otići u svoju kuću u kojoj bi bili sami. IQ na nivou sobne temperature.

DU
Deleted user
08:46 21.12.2020.

To je onaj koji razdvaja maloljetnu djecu od roditelja.tko je to radio u povijesti.

SM
smail
01:10 23.12.2020.

Ovo graniči sa ludošću!