UKIDANJE COVID POTVRDA

Je li Most uspio prikupiti potpise za referendum?

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Posljednji dan prikupljanja potpisa za Mostove referendumske inicijative
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Posljednji dan prikupljanja potpisa za Mostove referendumske inicijative
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Posljednji dan prikupljanja potpisa za Mostove referendumske inicijative
18.12.2021.
u 20:07
Sudeći po objavama mostovaca na Facebooku, do danas nisu prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma ili stoje vrlo tijesno, a Grmoja je tumačio da se mogu potpisati i hrvatski državljani neovisno o tome imaju li prebivalište u Hrvatskoj ili izvan nje
Pogledaj originalni članak

Sudeći po današnjim objavama mostovaca na Facebooku, na zadnji dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim traže ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”, odnosno da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor, koji bi o mjerama odlučivao dvotrećinskom većinom, Most do danas nije prikupio dovoljno potpisa ili stoji vrlo tijesno. Na naše upite mostovci nisu odgovarali, a prije dva dana Nikola Grmoja izjavio je da imaju prikupljenih oko 300 tisuća potpisa.

Za pokretanje referenduma nužno im je prikupiti 368.446 potpisa, no to ne znači da se referendum automatski može raspisati, jer Sabor može tražiti provjeru od Ustavnog suda ispunjavaju li uvjete za raspisivanje referenduma vezano za sadržaj pitanja.

No znakovita je Grmojina objava na Facebooku: “Imaš priliku još danas. Čekamo te na štandovima! Dođi i potpiši, potakni sve koje znaš! Ovo je bitka u kojoj moramo pobijediti. Ako nam ne pomogneš, nećemo uspjeti! Ovo je zadnja šansa da pritisnemo Plenkovićevu Vladu i ukinemo kompromitirani Stožer i COVID potvrde, koje nakon Božića najavljuju i za djecu.”

Grmoja je naveo da dobivaju puno upita u vezi s time tko sve može dati potpis za raspisivanje referenduma te dodao da se mogu potpisati svi hrvatski državljani, neovisno o tome imaju li prebivalište u Hrvatskoj ili izvan nje.

No ustavnopravni stručnjak Mato Palić na svojem je Facebook-profilu objasnio da se potpisi za referendumske inicijative ne mogu legalno prikupljati u inozemstvu. Hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu imaju kao i svi drugi državljani birači pravo svojim potpisom dati potporu svakoj referendumskoj inicijativi, ali da bi takav potpis bio zakonit i ustavan, moraju ga faktički dati na području Republike Hrvatske. Dakle, moraju doći na mjesto za prikupljanje potpisa i potpisati se.

Uvoz potpisa izvana protupravno je skupljanje potpisa, objasnio je Palić.

I Marin Miletić danas je na Facebooku hrabrio i pozivao istomišljenike riječima: “Dižite sve svoje, poznanike, prijatelje, obitelji, simpatije, ljubavi, znane i neznane! Uzmite ih za rukav, objasnite im koliko je važan ovaj referendum!”.

Video: Selak Raspudić: Nakon što smo neopravdano diskreditirani, doživjeli smo snažan odaziv građana na naš referendum

NAKON KAOSA U SABORU

Nino Raspudić za Večernji list: Grbin i Možemo! su igrali za HDZ, Milanović je sve točno rekao

Čovjek bi od medija očekivao da im na naslovnicama budu naslovi: "Skandalozne izjave Peđe Grbina, Sandre Benčić i Milorada Pupovca u Saboru", a te se izjave odnose na to da oni kolegama iz oporbe na teret stavljaju 11 tisuća mrtvih, da nas Pupovac naziva šegrtima smrti i da Grbin izjavljuje da mi parazitiramo na umrlima, i to u situaciji gdje vladajući od početka apsolutno sve konce drže u svojim rukama i time snose i odgovornost za cjelokupno stanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 104

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
01:16 19.12.2021.

Ja sam potpisao, i savjest mi je čista.

SL
shooshko.luka
22:12 18.12.2021.

Pustit ce referendum, ali na glasanje će se moć samo sa covid potvrdom hahahahaha

RE
RedTree
20:23 18.12.2021.

Ako je Švicarska mogla imati referendum, zašto ne bi i mi mogli!? Drugo zašto se ne objavljuje novi popis stanovništva!? Je li po starom broje procijepljene, jer nas je otad cca 500 tisuća ljudi manje, što znači da postotak cijepljenih jako puno skače. I u Engleskoj Johnson gubi izbore u tradicionalnim utvrdama svoje stranke radi potvrda. Ako ne prođe ovaj referendum ići ćemo i na novi. A i vlada ako je pametna ovo bi joj bio dovoljan signal da ukine ograničavajuće potvrde.