IZMJENE ZAKONA

Mostovci prozvali Vladu da pogoduje Hrvatskom telekomu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Most
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Most, Miro Bulj
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Most, Miro Bulj, Nikola Grmoja
11.07.2017.
u 15:30
Državni tajnik Tomislav Mihotić tvrdi da se zakon nije mijenjao u korist HT-a.
Pogledaj originalni članak

Zastupnici Mosta danas su tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama prozvali Vladu da pogodujući Hrvatskom telekomu jedinice lokalne samouprave ostavlja bez naknade za korištenje infrastrukture. Izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama trebale bi se ukloniti prepreke postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina do krajnjih korisnika usluga, a temeljni cilj je smanjenje troškova i olakšavanje postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.

Mostov Nikola Grmoja tako je ustvrdio kako je iz zakona, nakon javne rasprave, izbrisana odredba o upravitelju nekretnina, i to se dogodilo, tvrdi, nakon što je vodstvo HT-a snimljeno kako ulazi na sastanak u Vladu. Izbacivanjem te odredbe, pojasnio je Grmoja, izravno se pogoduje HT-u jer se na taj način u velikoj mjeri onemogućuje ishođenje prava puta čime se direktno oštećuje Republika Hrvatska kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave

- Onaj zakon koji je bio u e-savjetovanju nije isti onaj zakon koji smo mi ovdje danas dobili i o kojem raspravljamo. Imali smo u savjetovanju pojam upravitelja nekretnine. Bila je primjedba sa strane HT-a i Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo je odbacilo tu primjedbu da bi pred nas došao Zakon u kojem tog pojma nema – rekao je Grmoja te najavio amandmane Mosta.

- Njima bi se trebalo omogućiti jedinicama lokalne samouprave da ostvare naknadu kako se ne bi i dalje izvlačio novac iz Hrvatske, kako HT ne bi izbjegavao plaćati općinama i gradovima naknade i kako ne bi gospodin Tomašković i ostala ekipa iz uprave Hrvatskoga telekoma ostvarivala bonuse na to izvlačenje novca iz Hrvatske od strane općina i gradova, u konačnici od naših građana – tvrdi Grmoja.

Državni tajnik Tomislav Mihotić tvrdi da se zakon nije mijenjao u korist HT-a.

- Proveli smo dodatne analize i onda nakon toga dostavili ovakav prijedlog. Nakon dodatnog usklađivanja sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje takav pojam ne poznaje, to je bio jedan razlog zašto to nije prihvaćeno – objasnio je Mihotić, no time nije uvjerio ni Most, a ni SDP, pa je tako i SDP-ov Saša Đujić kazao kako zakon vidi kao rezultat dodatnih konzultacija premijera Plenkovića s vodstvom HT-a.

- To je ono što pokazuje kakva je ova Vlada HDZ-a. To je Vlada koja konstantno iako se poziva na domoljublje izdaje hrvatske nacionalne interese i ovo sada više nije slučajno budući da u zadnjih par mjeseci imamo nekoliko zakona koji su okrenuti direktno protiv hrvatskih građana – tvrdi Đujić koji se najviše čudio HDZ-ovim načelnicima i gradonačelnicima koje će, drži, zakon direktno oštetiti.

HDZ-ov Josip Borić oporbu je optužio za "teorije urote".

- Ovaj prijedlog ne priječi nikoga da ostvari svoje pravo naknade. Pokušavamo konačno stvoriti procedure koje će izbjeći sve ono u što smo upali kao čelnici lokalne samouprave prema operaterima i da te stvari postanu jasne – tvrdi Borić koji smatra kako će zakon olakšati korištenje europskog novca za širokopojasni internet.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

HR
Hrvatska
15:52 11.07.2017.

Ovi vise ne znaju gdje udaraju od pameti. Smijesni su jako.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
19:47 11.07.2017.

provincijalni ajstajni se bune sto ce izgubiti puno jer sada nemogu na "lokalu" ucjenjivati i pljackati internetske provajdere a time i lokalno stanovnistvo.

DH
dalibor.hren
15:37 11.07.2017.

Bulj i Grmoja = dvojac bez kormilara i mozga!