ne koristimo sunce

MOST: Hrvatska uopće ne koristi energiju sunca, a uvozimo skupu struju

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ines Strenja-Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Božo Petrov i Slaven Dobrović
07.06.2018.
u 14:13
- Živimo u osunčanoj zemlji idealnoj za korištenje energije sunca, koju uopće ne iskorištavamo i imamo u cijeloj Hrvatskoj manje mikrosolara nego što ih ima jedan Maribor u Sloveniji - rekla je Ines Strenja-Linić
Pogledaj originalni članak

Most je održao konferenciju za novinare u Rijeci, gdje je predstavljen Zakon o mikrosolarima. Prikazana je i video projekcija koja na jednostavan način pojašnjava kako mikrosolarima zaustaviti energetsko siromaštvo jer su financijski isplativiji i ekološki prihvatljiviji.

- To je platforma kojoj je cilj konkretnim mjerama omogućiti da ljudi vide da netko o njima misli i poduzima sve ono sto je važno za svakodnevni život, kako bi se dobro osjećali i željeli ostati u svojoj zemlji. Ovo je jedna od naših mjera jer Zakon o mikrosolarima omogućava građanima da se sami opskrbljuju električnom energijom, što je za njih isplativije i učinkovitije. Film koji objašnjava kako to ostvariti, Hrvatski je sabor zabranio prikazati, kako nove tehnologije, kao ni drugačiji način razmišljanja, ne bi poremetili njihovu uobičajenu šprancu - rekao je Petrov.

- Taj novac se može svrsishodnije upotrijebiti na način da građani sami upravljaju svojom potrošnjom energije, a ne da trošimo na konvencionalno proizvedenu struju i skupo je uvozimo. Živimo u osunčanoj zemlji idealnoj za korištenje energije sunca, koju uopće ne iskorištavamo i imamo u cijeloj Hrvatskoj manje mikrosolara nego što ih ima jedan Maribor u Sloveniji - rekla je Ines Strenja-Linić.

Ante Čikotić, nekadašnji državni tajnik za energetiku, koji je napisao prijedlog Zakona o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, s Matom Rebićem, bivšim pomoćnikom ministra energetike, objasnio je što se prijedlogom postiže:

- Besplatna sunčeva energija u našoj ukupnoj potrošnji energije sudjeluje sa svega 0,3 posto, a mogla bi nas ljeti hladiti, a zimi grijati. Deset posto kućanstava zimi se ne može adekvatno zagrijati jer za to nema novaca, odnosno energetski je siromašno. Mi godišnje trošimo 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima, 200 kuna po kućanstvu, i na županijska davanja za ogrjevno drvo - rekao je Čikotić.

- Kad bi sav taj novac bio usmjeren u postavljanje mikrosolara, godišnje bi ih moglo biti postavljeno na 8.000 do 10.000 kućanstava, što znači da bi kroz tri godine riješeno bilo kompletno energetsko siromaštvo u Hrvatskoj - zaključio je Čikotić.

 Slaven Dobrović, bivši ministar energetike, komentirao je nisko korištenje energije iz solarnih naponskih sustava, od svega 0,3%.

- To je 14 kWh po stanovniku, a usporedbe radi, u Njemačkoj 470 kWh, u Italiji 370 kWh, u Sloveniji 133 kWh. Sramotno smo nisko, zaostajemo u transformaciji energetskog sustava, a istaknut ću i da smo se Pariškim sporazumom obvezali da ćemo za 40 posto sniziti emisije stakleničkih plinova - rekao je za kraj Dobrović. 

Pogledajte galeriju: Na solarnim se stupovima servisira bicikl i puni mobitel

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pametni stup za bicikliste

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

ST
stric7
14:34 07.06.2018.

...znači i ovi se spremaju kroz potrošače el.energije podignuti standard sebi i svojom kumovima ... uzmite prdoljaka za savjetnika...

KR
Krotila
16:01 07.06.2018.

treba netko izvana da nas uvjeri da je solarna energija isplativa

OV
Ovozemaljski
15:31 07.06.2018.

Molio bi sve zastupnike Mosta da pocnu koristiti solarnu energiju u svojim domovima, barem mjesec dana. Nakon toga neka naprave konferenciju za javnost i ispricaju se narodu zbog ovakvih manipulacija! Solarna energija je 3 puta skuplja od najskuplje uvozne struje, samo eto u Hrvatskoj je lakse pricati nesto sto lijepo zvuci nego pricati istinu. Vi koji cete djeliti minuse, također vam preporucam da si nabavite solarne ploce...