Nova inicijativa

Most: Istražite sve državne tvrtke

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Most: Istražite sve državne tvrtke
11.08.2017.
u 13:03
Mostovu inicijativu potaknule su izjave ministra državne imovine o katastrofalnom poslovanju tvrtki u vlasništvu države
Pogledaj originalni članak

Most uskoro namjerava u proceduru uputiti prijedlog osnivanja saborskog povjerenstva koje bi trebalo istražiti poslovanje tvrtki u državnom vlasništvu, prije svega društava od strateškog interesa. Predsjednik stranke Božo Petrov objašnjava kako su ih na to potaknule izjave ministra državne imovine Gorana Marića da državne tvrtke posluju s milijardom kuna gubitka i osam puta manjim prinosom na kapital od privatnih. U Mostu ne preciziraju na koje bi se tvrtke i koje razdoblje povjerenstvo trebalo koncentrirati jer očekuju da će se to iskristalizirati kroz raspravu na koju pozivaju sve stranke. Nadaju se da će njihova inicijativa uroditi novom strategijom upravljanja državnom imovinom i preusmjeriti tijek privatizacije.

– Vrijeme je da se okrenemo od tvrtki poput HEP-a, koje mogu doprinijeti gospodarstvu, prema onima koje bi prirodno trebale biti na tržištu – poručio je Petrov. Iako je za osnivanje istražnog povjerenstva nužna natpolovična većina svih zastupnika, Most s drugim strankama još nije razgovarao, a računaju na podršku javnosti, kao u slučaju poreza na nekretnine.

– Medijska žeđ u sušnim ljetnim mjesecima potiče ovakve inicijative, bez obzira na to imaju li sadržaj – uzvraća ministar Marić. Ističe kako ni stotine povjerenstava neće učiniti državne tvrtke učinkovitijima i odgovornijima. Umjesto toga, njegovo je ministarstvo, kaže, prvi put načinilo autentičnu institucionalnu analizu, koja je pokazala da državne tvrtke mogu biti itekako efikasne, ali da mnoge od njih na rashodnoj strani nisu pokazale potrebnu odgovornost.

– Primjerice, Hrvatska poštanska banka u posljednjih sedam godina kumulirala je gubitke, a istodobno je prednjačila u isplati bonusa. U ukupnom iznosu bonusa, koje je isplaćivalo 49 tvrtki, HPB sudjeluje sa 70 posto – navodi Marić i poručuje kako prva analiza poslovanja tvrtki u državnom vlasništvu “jasno daje do znanja kako ova Vlada neće dopustiti da HPB i druge državne tvrtke budu poput alajbegove slame”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
13:21 11.08.2017.

Predlažem da Most prvo Hrvatskoj nadoknadi štetu od 200 milijuna kuna zbog inzistiranja na arbitraži s MOL-om, a onda da sam pronađe sredstva za "istraživanje ruda i gubljenje vremena". Na stranu što je Most sekta najgorih uljeba i neradnika kojoj su glavne ekonomske vedete Miro Bulj s tri razreda srednje tekstilne i polupismeni skladištar Panenić poznat po krađi stiropora, čak bi i takvima trebalo biti jasno da se od javnih tvrtki koje pružaju javne usluge i očekuje da rade s gubitkom, i da je glavno mjerilo njihovog rada kvaliteta i opseg usluga koje pružaju stanovništvu, a ne profit.

PA
Patrizzia
13:10 11.08.2017.

Kada će mostovci predložiti da se nešto radi ,a ne samo da im se da da nešto kontroliraju !

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
03:35 12.08.2017.

Dvije godine nisu nista radili niti dozvolili promjene, uhljebili sve sto su mogli, djelili fotelje i rodbini od rodbine kumovima od kumova.))) Sad ta popina poziva na rad i kontrole, to vam je Gazda sekte mobst "sveti" Bože Petrov. Tko jos uopce doživljava tu partijicu?