danas U VEČERNJEM

MORH osniva stožer za cyber ratovanje

MORH osniva stožer za cyber ratovanje
21.02.2019.
u 00:01
HV će ovim zapovjedništvom integrirati postojeće sustave
Pogledaj originalni članak

Računalna i komunikacijska mreža hrvatskih Oružanih snaga već je bila izložena pokušajima hakerskih napada. Kao i svaka vojska NATO-a, vrijedan je cilj za hakere i strane špijune. Naravno, ne poput velikih vojski, poput Njemačke koja bilježi čak 100.000 kibernetičkih napada na mjesec, no dovoljno da u Ministarstvu obrane koje vodi Damir Krstičević govore o rastućoj opasnosti od kibernetičkih napada. Stoga i traje ustrojavanje novog Zapovjedništva za kibernetički prostor (Cyber Command) kao nove grane od strateškog interesa za Hrvatsku.

To će zapovjedništvo, koje će čuvati vojne snage, a prema potrebi i “civilni” dio Hrvatske, biti osnovano do ljeta 2019. Hrvatska time slijedi logiku SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske koji imaju zapovjedništva za kibernetički prostor. Tu je, naravno, i Izrael, svjetska velesila kada je kibernetički prostor u pitanju, koji je izložen hakerskim napadima, kažu sami Izraelci, čak oko 70.000 puta na dan!? Brigadir Bruno Bešker, koji radi na osnivanju hrvatskog zapovjedništva, misli da su te brojke upitne jer pravih je hakerskih napada manje. A ovdje je očito riječ o “automatiziranim” pecanjima i traženju ulaza u sustav koji rade kompjutori, dakle roboti.

– Treba prvo definirati što se smatra napadom – objašnjava. No potvrđuje da će HV novim zapovjedništvom integrirati postojeće sustave koji već provode obuku, održavaju komunikacijsko-informacijske sustave (KIS), sustave za potporu operacija u zemlji i u inozemstvu, u zemlje u koje naši vojnici odlaze u vojne misije, poput onih u Afganistanu, Kosovu, Poljskoj.

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Večernjakova ruža: Massimo: Čast je biti u društvu tako talentiranih kolega

>>Od početka travnja: Jeftinije i lakše do građevinskih dozvola, dio 'papira' pribavljat će Ministarstvo

>>Velimir Zajec: Bjelica je složio sjajnu momčad, proći će Čehe. Zbog zdravlja neću gledati utakmicu

>>Uoči 60. rođendana: Večernjak je osnovan kao narodni list, a to je i danas, uvijek na strani 'malog' čovjeka

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

HR
Hrvatinic
05:36 21.02.2019.

Treba i to ali jos im je vaznije naci mehanicare i osposobiti kanadere za pozarnu sezonu...u remontnom zavodu je rasulo... . ..

HR
Hrvatinic
05:41 21.02.2019.

U morhu ima dipl.ing .elektrotehnike koji do sada nisu napravili ni jedan zadtak vezan za struku to su npr.modric klobas i drugi. ...obicne racunovodstvene aplikacije placaju dobavljacima milijune kuna ali to je tako...

HR
Hrvatinic
06:35 21.02.2019.

U tom ratovanju koje ce biti sa nesagledivim posljedicama najbolje bi bilo da strucnu podrsku daje krsticeviceva bivsa firma king ict i da joj pljuste milijuni kuna...a gospodari ce uzivati i svi ce biti sretni kao u bajci..... . .u toj borbi mogu se ugroziti proizvodna postrojenja hv i nabavljeni f16 pa im onemoguciiti letenje i obranu od napada marsovaca sa hrvatskog neba ...