Foto: PR Polyol
Foto: PR Polyol
Foto: PR Polyol

MOL potpisao inženjerske, nabavne i građevinske ugovore ThyssenKruppom

12. 09. 2018. u 13:36 1
Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura

MOL je ušao u inženjerske, nabavne i građevinske ugovore s tvrtkom ThyssenKrupp Industrial Solutions za implementaciju cijelog kompleksa polieter poliola. Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju cijeli tehnički opseg projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integraciju internetskih stranica i infrastrukturne troškove te puštanje imovine u pogon, priopćeno je iz MOL-a danas.

Novo žarište Kraj sisačke rafinerije 2019.? (i zna li Vlada što planira MOL)

Novi kemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kt godišnje, veći od prvotno predviđenog i moći će proizvesti širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a. Također će uključivati jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost. Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući i već nastale troškove. Novi proizvodni kompleks bit će izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovice 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počet će već u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

Foto: PR Polyol

- Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, tvrtkom ThyssenKrupp, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrijednih kemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stručnost i know-how pristup tvrtke ThyssenKrupp ostat će instrumentalne u fazi provedbe - rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

sisačka rafinerija Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

- Novi poliolni kompleks važan je projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku. Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rješenjima. Radujemo se daljnjoj suradnji i ponosni smo što možemo pridonijeti našim desetljećima iskustva u kemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istodobno, jačamo poslovanje u postrojenjima tvrtke ThyssenKrupp - rekao je Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke ThyssenKrupp Industrial Solutions AG.

Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, identificirani su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji namještaja. Ovom investicijom MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Europi, izgradnjom svog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

MBA titula
Ne propustite priliku za stipendiju za MBA program: Je li to formula za uspjeh?
pogledajte na vecernji.hr
  • 17:34 12. rujna 2018.

    Hvala našem Hrvatskom Bogu da naš hrvatski MOL ide velikim tehnološkim korakom od milijardu EUR naprijed, a i naša zajednička INA će od ovoga imati velike koristi, jer će prodavati nove proizvode. INA-ine rafinerije, kao zastarjele morat će se zatvoriti, ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".