Kolumna

Mladi Jastreb zatražio pravdu za prisilno mobilizirane u JNA

Foto: HRT Screenshot
Mladi Jastreb zatražio pravdu za prisilno mobilizirane u JNA
18.11.2014.
u 14:00
Marina Gantar načela je temu zaboravljenu od prosvjeda majki u Zagrebu i legendarnog govora Vlade Gotovca
Pogledaj originalni članak

Zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Mladi Jastreb Branko Borković, dan uoči 23. obljetnice pada Vukovara otvorio je pitanje koje očito muči dio braniteljske populacije, a koje se neizravno nastavlja na sporne riječi Bojana Glavaševića o srpskim žrtvama. U razgovoru s novinarkom HTV-a Marinom Gantar, za Hrvatsku uživo, Borković je iz Vukovara progovorio o tome kako Hrvatska nije riješila pitanje više od 30.000 ročnika koji su 1990./91. bili mobilizirani u JNA.

"Hrvatske su građane u neprijateljsku vojsku slali sekretari za narodnu obranu koji imaju status dragovoljaca. Moramo to reći našim građanima", istaknuo je Borković dodajući kako isto vrijedi za prisilno mobilizirane Hrvate iz Vojvodine i BiH kao i dio hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Borković smatra kako probleme prisilno mobiliziranih Hrvatska mora riješiti posebnim zakonima te kako treba napraviti "ceh stradavanja svojih građana i ispostaviti ga Beogradu". Marina Gantar načela je tako, premda ne i produbila, temu zaboravljenu još od prosvjeda majki u Zagrebu 30. kolovoza 1991. i legendarnog govora Vlade Gotovca. Na sve tri nacionalne televizije jučer je bila uočljiva velika promjena – u izvještajima iz Vukovara i Škabrnje napokon nisu dominirali političari.

Odjednom se, valjda zbog straha od ponavljanja dvije vukovarske kolone i produbljivanja podjela, našlo prostora za tzv. obične ljude, branitelje, njihove majke i mlade, i odjednom su eterom umjesto destruktivnih vladale miroljubive poruke. Nadam se da će tako biti i danas te da manje političara i politikanata na ekranima neće biti tek prigodan medijski trend.

PLUS

Damir Matković pričao je jučer u Dobro jutro Hrvatska toliko živopisno o skupu G20 kao da je tamo doručkovao s Obamom i Putinom. Blisko svakom gledatelju.

MINUS

Prve jutarnje vijesti na Hrvatskoj televiziji ipak nisu trebale početi time što branitelji koji prosvjeduju u Savskoj misle o divljanju navijača u Milanu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:59 18.11.2014.

Trebali bi mi puno jos toga traziti od Srbije, prije negoli se uopce razmotri njihov ulazak u Europu. Za razliku od toga sto teta Pusi veli. Poslati im jednu medjunarodnu komisiju, sastavljenu od Hrvata, Nijemaca, Albanaca, Kosovara i Bosanaca.

MI
Mirnadob
15:05 18.11.2014.

Na zalost,nikad se ne pita narod,nego narod izvrsava "volju" politicara,a oni se tako bezsramno obogate,pa se onda smiju narodu u lice.

EL
eless
15:19 18.11.2014.

Na prvu hvale vrijedno...no: sa ovakvom vladom i političkom scenom jedino što mi se čini da će se desiti da će mnogo "krajiških" kuhara odjednom postati nasilno mobilizirani pa eto ako može pemzijica kakva za nesretnika...a ženi može eto da je civilni stradalnik, rekao su bre Bojan i Fred da je isto Ivana i Jovana a eto - povampirene Zenge tukle po selu sasvim neizazvani. Tako da po meni jedino što će se desiti da ćemo još plaćati ovim ciganima što su nas napali, a odštetu od Srbije zaboravi, nećemo valjda region da uznemirujemo..