Sjećanje na Srebrenicu

Mladi iz Vukovara pustili bijele ruže u Dunav i balone u zrak

Foto: Branimir Bradarić
Puštanje balona u Dunav za Srebrenicu
Foto: Branimir Bradarić
Puštanje balona u Dunav za Srebrenicu
Foto: Branimir Bradarić
Puštanje balona u Dunav za Srebrenicu
Foto: Branimir Bradarić
Puštanje balona u Dunav za Srebrenicu
11.07.2015.
u 15:27
- Ova poruka mladih govori sve - rekao je Penava
Pogledaj originalni članak

Puštanjem bijelih ruža u Dunav i balona u zrak danas su mladi iz Vukovara obilježili 20 godina od masakra u Srebrenici.  Radi se o akciji koja se koordinirano provodi na prijedlog Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u svim većim gradovima u RH, u Mostaru (BiH), Beogradu (Srbiji), Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj. – Želja nam je bila podsjetiti na tako strašni događaj od prije 20 godina.

Među nama su mladi iz Vukovara ali i isto tako i mladi iz Srebrenice i Sombora, rekao je Nikola Johnny Mirković ispred Europskog doma Vukovar koji je i organizirao ovaj događaj. Dodao je kako je mladima danas sve to što se dešavalo daleko ali da žele podsjetiti na stradanja kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo. Među onima koji su pustili ružu niz Dunav bio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je kazao kako je tragedija u Srebrenici najveći zločin poslije Drugoga svjetskoga rata.

– Teško je, a posebno je teško Vukovarcima koji su početkom Domovinskog rata prolazili kroz slične stvari. Ova poruka mladih govori sve, rekao je Penava. Ružu u ime mladih iz Srbije položilo je i troje mladih iz Sombora koji su na ovaj način željeli odati počast ubijenima u Srebrenici. – Premladi smo da se sjećamo toga, a opet prestari da ne znamo neke stvari. Nama je teško o tome govoriti jer se neki od nas nisu niti rodili u to vrijeme ili smo bili mala djeca. Uz to u to vrijeme i informacije koje su dolazile do građana bile su selektirane, rekla je Marija Matić iz Sombora.

>> 'Preda mnom su usamljenost i bol preživjelih kao i obitelji svih žrtava...'

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DA
DambacrnaMamba
17:45 11.07.2015.

Lijepa simbolika.Svaka vam čast ;-)

KA
kafka
19:09 11.07.2015.

Svaka čast tim mladima. !!!

GO
Gomila
22:15 11.07.2015.

Vukovarske majke i Srebrenice majke zavijene su crnom i suze jos tecu zapamtite to srbski cetnici