Foto: Adrian Wyld/Press Association/PIXSELL Ministrica Obuljen-Koržinek: Vlada podržava prava autora

Ministrica Obuljen-Koržinek: Vlada podržava prava autora

08. 09. 2018. u 07:00 5
Nikša Bratoš istaknuo je da Direktiva o autorskim pravima na digitalnom tržištu ništa neće promijeniti krajnjem korisniku

Poznati kantautor Bryan Adams je s 20 albuma koji su na YouTubeu imali više od 200 milijuna klikova dobio naknadu od 2500 dolara. Tim je primjerom predstavnik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš u Ministarstvu kulture podržao Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojoj će 12. rujna raspravljati Europski parlament.

Novinari i umjetnici Europarlamentu: Zabranite dijeljenje sadržaja s interneta bez naknade autoru

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek je u ime Vlade podržala direktivu pred predstavnicima HGU-a, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske diskografske udruge i Hrvatskog društva filmskih redatelja koji su sami zatražili prijem u Vladi.

– U digitalnom vremenu važno je da se naše zakonodavstvo unaprijedi kako bi autori dobili pravičnu naknadu i kako bi se potpuno poštovalo zakonito korištenje autorskih djela. To je i jedna od ključnih tema za očuvanje kulturne raznolikosti. Mi želimo da hrvatski glazbenici i filmaši, ali i novinari dobivaju pravednu naknadu za svoj rad – izjavila je ministrica Obuljen-Koržinek istaknuvši da je u javnosti bilo spinova vezanih uz direktivu.

– U prijedlogu direktive nema nikakvog ograničavanja prava izražavanja. Nitko ne želi ušutkati internet. Ali važno je osigurati pravednu naknadu od onih platforma koje emitiranjem tuđeg vlasništva ostvaruju profit – smatra ministrica.

Kontroverzni zakon Borba medijskih kuća i tehnodivova oko autorskih prava u Bruxellesu: 'U igri je golem novac'

Glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban tvrdi da je ta direktiva važna za sve europske kreativce i da u njoj nema ničega kontroverznog.

– To je normalan proces reguliranja prava nas kreativaca i autora koji od toga živimo. Ovo je prilika da se internet kao relativno novi fenomen koji pravno nije potpuno reguliran regulira kako bi mi čiji se proizvodi prodaju preko interneta dobili dio novca. Pitanje je hoće li ogromni iznosi, te milijarde potpuno mimoići Hrvatsku i otići u Ameriku ili će dio doći do hrvatskih kreativaca pa i do hrvatskoga gospodarstva – kaže Šaban.

Nikša Bratoš istaknuo je da se krajnjem korisniku interneta ništa neće promijeniti, ali da se velik novac koji se generira internetom mora pravednije raspodijeliti. Filmski redatelj Danilo Šerbedžija smatra da bi bilo glupo da autori uoči važne sjednice Europskog parlamenta nisu dignuli svoj glas.

– Mi autori se zbog nepravičnog sustava dijeljenja financija na internetu osjećamo kao radnici u počecima industrijalizacije – tvrdi Šerbedžija.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 07:46 8. rujna 2018.

    A jeste svi "kreativci" u P.M. i natrag.Uzmite svoju robu i stavite je na tržište,pa koliko zaradite.Što se mene tiče možete zaraditi milijarde,ali ne na način kao što ste radili uZAMP-u Kad se kupi nekakav CD što se koristilo za ...

  • 07:36 8. rujna 2018.

    Glazbenici,filmasi,a i novinari bi se napokon mogli primiti nekog posla pa tek onda traziti neku naknadu za svoj rad.Slucajno znam da nosaci opreme na snimanju filma imaju oko 100 Eura dan.Ako to nije dosta onda neznam sto je.Pa koliko onda ...

  • 09:04 8. rujna 2018.

    među umjetnicima “zamjetnog prinosa hrvatskoj kulturi” su i Marijan Ban, Husein Hasanefendić Hus, sestre Husar, Vlado Kalember, Zorica Kondža, Danijela Martinović, Duško Mucalo, Boris Novković, Jurica Pađen, Davor Radolfi, Darko Rundek., Stanko Šarić, Dražen Turina Šajeta, Alen Vitasović, Vanna, Maja ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".