savjetodavno tijelo

Ministra Matića i njegove odluke podržali i novi savjetnici

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'28.12.2011., Zagreb - Novi ministar hrvatskih branitelja Predrag Matic Fred. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: ' '
'za podravinu...14.09.05..bjelovar...rekli... duro...decak... snimio: zeljko rukavina'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
'20.01.2012., Zagreb - Ivan Grbavac Cobra, savjetnik ministra branitelja Predraga Matica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
'20.01.2012., Zagreb - Ministar Predrag Matic okuplja svoj savijet sastavljen od 15 branitelja. Savjetnik Vinko Kovacic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
20.01.2012.
u 23:02
U savjetodavnom tijelu je velik broj ratnih vojnih invalida i logoraša, a svaki od savjetnika svoj će posao obavljati bez ikakve naknade.
Pogledaj originalni članak

Ministar branitelja Predrag Matić Fred u petak je u Zagrebu prvi put okupio novo savjetodavno tijelo, koje čini 15 branitelja iz cijele Hrvatske iz redova gardijskih i pričuvnih brigada, MUP-a, udruga stradalnika i branitelja, HOS-a i HVO-a. Među njima velik je broj ratnih vojnih invalida i logoraša, a svaki od savjetnika svoj će posao obavljati bez ikakve naknade. Okupila ih je ministrova ideja da se, uz pomoć Savjeta branitelja, prilikom donošenja važnih odluka čuje glas najšire braniteljske baze. Razgovarali su o Registru branitelja, odličju Junak Domovinskog rata, Zakonu o pravima branitelja i suradnji s udrugama.

– Tražio sam da u svojim sredinama osluškuju kako dišu njihovi suborci, jer je 15 ljudi mudrije od jednog. Naravno, svjestan sam svoje odgovornosti i da će odluka na kraju biti moja. Njihovo volontiranje i za mene je jedan od "osigurača" da mogu biti potpuno iskreni i otvoreni, zato što nisu na plaći. Također sam ih zamolio da shvate da sada nemaju nikakvu obvezu da brane moj lik i djelo. Neke "krive Drine" nećemo moći ispraviti, ali neke ćemo pomaknuti – rekao nam je nakon sastanka ministar.

Pukovnik Vinko Kovačić, nekad pripadnik specijalnih postrojbi HV-a, potvrdio nam je da je ministar dobio podršku Savjeta, a podrška je pružena i nekim njegovim najavljenim potezima.

– Bio sam jedan od prvih koji je zagovarao objavu Registra jer je to moralna kategorija. Uostalom, zašto bi građani plaćali neke koji su bezrazložno u Registru kad se taj novac može upotrijebiti za poboljšanje standarda – rekao je Kovačić, dragovoljac i invalid Domovinskog rata.

Pukovnik Ivan Grbavac Cobra, nekadašnji pripadnik Tigrova, kratko nam je rekao: "Tu smo da pomognemo."

– Što se tiče odličja Junak Domovinskog rata, zakon je donesen, ali se nije poštovao. Ako odlikujete istinskog branitelja i ratnog profitera, svrstavate ih u istu kategoriju i to treba ispraviti. Predložit ću da prijedlozi za odličje junaka budu javni – otkrio je pukovnik Grbavac i na kraju dobacio: – Fred je pravi čovjek ali, s obzirom na odluke koje su pred njim, ne bih mu bio u koži!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

D6
duda_66
11:37 22.01.2012.

Neće ministru biti teško se odreći dijela mirovine kad je nije ni zaslužio,niti zaradio.

OB
-obrisani-
23:23 20.01.2012.

Ministra Matića i njegove odluke podržali i novi savjetnici .................... Pa zarto je ii izabrao kretene slične sebi kako bi imao podršku! Jer ako nisu kako su se dali uvući u mrežu ovog gada?

DA
darko9
07:49 21.01.2012.

nemoj ispravljati krive drine nego nezakonisti i nepoštenje