Udruga Zelena Piškornica:

'Ministarstvo tolerira ekološke incidente i kriminal na odlagalištu Piškornica'

Piškornica
Piškornica
Piškornica
Piškornica
27.05.2020.
u 11:40
S obzirom na to da niti općina Koprivnički Ivanec, kao niti udruga Zelena Piškornica nisu uspjeli ostvariti nikakav dijalog s Upravom, Općina Koprivnički Ivanec podnijela je prijave USKOK-u zbog sumnji u prijavljene količine otpada na četvrtoj plohi odlagališta Piškornica.
Pogledaj originalni članak

Piškornica sanacijsko odlagalište godinama manipulira količinama otpada, zagađuje okoliš, u ljetnim mjesecima prisutan je nepodnošljiv smrad i postoji opasnost od dodatnog zagađenja već zagađenih podzemnih voda, a nadležne institucije, prije svega Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kontinuirano ignoriraju ovaj problem, upozorili su iz Udruge 'Zelena Piškornica' te dodali kako posljedica takvog neodgovornog upravljanja i prikazivanja lažnih podataka jest i činjenica da nastaju ogromni financijski gubici, koje nitko ne želi elaborirati niti objasniti.

Stručnjaci otkrivaju

Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija

Ida Prester otkriva kako joj je dijete naučilo slova preko aplikacije za vrijeme pandemije, a njoj je tehnologija doslovno spasila život! O izazovima roditeljstva u ovo izvanredno vrijeme razgovarali smo i s prof. dr. Gordanom Kuterovac Jagodić, pročelnicom Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. Rankom Rajovićem, dugogodišnjim članom Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ovim suradnikom na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece, te osnivačem Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra

- U veljači smo poslali dopis Piškornici da napravimo snimak dronom, no oni su to zabranili. To je posve nelogično jer općina Koprivnički Ivanec, kao 10-postotni suvlasnik mora imati uvid u sve podatke. S obzirom na to da suglasnost od njih nismo dobili, angažirali smo tvrtku iz Zagreba čija je 3D analiza pokazala da je na odlagalište dovezeno više otpada nego što je prikazano od strane tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište, riječ je čak o količini od 40 000 tona. Kada sve sagledamo iz financijskog aspekta, postavlja se pitanje gdje je nestalo gotovo 14 milijuna kuna?, poručio je načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović.

Piškornica

Izuzev Općine Koprivnički Ivanec, udruga Zelena Piškornica godinama organizira tribine i prosvjede vezane uz problematiku odlagališta Piškornica, počevši od činjenice da se na samo odlagalište dovozi smeće iz četiri županije, a jasno je navedeno da kako bi od početka rada Centra za gospodarenje otpadom svoj otpad trebali dovoziti samo grad Koprivnica i 11 općina.

- Uprava Piškornica sanacijskog odlagališta ne vodi niti najmanju brigu o zdravlju stanovnika, bez obzira na naše uporne apele. Tek nakon velikih požara 2016. i 2017. godine, koji su ukazali na neadekvatne uvjete na odlagalištu Piškornica na koje se nekontrolirano dovozi smeće iz raznih dijelova Hrvatske, počele su se raditi analize utjecaja na zrak i vode. Rezultati tih analiza pokazivali su da su podzemne vode zagađene i količine teških metala i arsena daleko veće od dopuštenog. Međutim, do današnjeg dana ništa se nije promijenilo - izjavio je predsjednik udruge Zelena piškornica Ivica Jakupić.

S obzirom na to da niti općina Koprivnički Ivanec, kao niti udruga Zelena Piškornica nisu uspjeli ostvariti nikakav dijalog s Upravom, Općina Koprivnički Ivanec podnijela je prijave USKOK-u zbog sumnji u prijavljene količine otpada na četvrtoj plohi odlagališta Piškornica.

- Iste materijale koje smo dostavili USKOK-u proslijedili smo i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te inspekciji. Iako je problem Piškornice svima poznat, Ministarstvo zaštite okoliša nije u niti jednom trenutku adekvatno reagiralo, iako bi ono trebalo biti prvo na liniji i borbi za zaštitu okoliša. Pitam se što u ovom trenutku radi ministar Tomislav Ćorić i je li prezauzet borbom za stranačke fotelje i predizbornom kampanjom da bi spasio zdravlje naših sugrađana? - zaključio je načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar KimberlyEJ78
KimberlyEJ78
20:36 28.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​​v​​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

SI
sisavac
12:40 27.05.2020.

baš je šteta što ova općina nema to odlagalište pod svojom šapom... njih brine 14 mil kuna... zgodno. čijih 14 mil kuna? gubitka? naručili snimanje dronom... i to 3d snimanje. imaju dozvolu vlasnika? očito bude netko popio kaznu. a kolka je preciznost određivanja volumena ovim dronom? s kojom referentnom točkom su određivali volumen otpada...? ono, zanima me, baš jako. ako su u visini, referentnoj, fulali za 1 metar, to na ovom cca 1 hektru iznosi 10.000 kubika otpada...