Američka veleposlanica:

Dodik ostaje pod sankcijama sve dok ne promijeni ponašanje

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dodik ostaje pod sankcijama sve dok ne promijeni ponašanje
29.12.2017.
u 10:42
Dodik je na popis osoba koje su pod sankcijama a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.
Pogledaj originalni članak

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, prenijelo je u petak sarajevsko "Oslobođenje".

Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako SAD ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH a stavljanje Dodika na "crnu listu" osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Daytonski sporazum.

"Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstantno vuče BiH unatrag, govori o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlantskim integracijama", kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Daytonskog sporazuma kao i na procesu euroatlantskih integracija.

Dodik je na popis osoba koje su pod sankcijama a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovom slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje "aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma".

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera protiv Dodika bila su njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. dana RS iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Pogledajte video: Kronologija drame u Haagu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KI
Kissinger
13:08 29.12.2017.

Dodik je bio igrač Ante M. nije htio u rat(i tad ga je zvao bratoubilački),posvetio se biznisu -prodavao sve i svašta svim zaraćenim stranama.ameri pratili njegovo ponašanje tijekom rata,rezultat-dodjelišemu REPUBLIKU SRPSKU !!!

Avatar toxic alien
toxic alien
12:10 29.12.2017.

Kako bi bilo da Amerikanci malo promijene svoje ponasanje? Sto se oni ne ujedine sa Meksikom umjesto sto prave zid izmedju drzava? Ionako je "pola Meksika" vec u USA, bas bi bilo zgodno da Meksikanci odredjuju Amerikancima sto je najbolje za njih!

KA
Kameni
10:06 31.12.2017.

Pa u muslimanskoj Bosni je to separatizam a kad oni uzmu Kosovo na primjer onda je to oslobodjenje. Sto se bolje novace za teroriste to ih Izrael i Amerika bolje vole??????? Cudno ali istinito. Jooj sto bi bilo onako serparatisticki lijepo da malo Iranska Revolucionarna Garda sa granica Izraela napravi izlet od Tel Aviva pa makar i sankcije dobili. Pa kad ide muslimanima nek im ide.