Ogorčeni zbog vize

Dodik: SAD donosi zaključke koje mu servira sećijska čaršija. Jakovina: SAD je uskratio vizu Dodiku zbog Putina

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
A man takes pictures of a mural of U.S. president-elect Donald Trump and Russian President Vladimir Putin in Belgrade, Serbia, December 4, 2016. The text on the mural reads in Russian, Serbia and English
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Tvrtko Jakovina: Amerika je uskratila vizu Dodiku zbog Putina
29.12.2016.
u 22:00
Predsjednik srpskog entiteta u BiH poručio je kako su Amerikanci preko svog veleposlanika oduvijek pokušavali vladati u BiH
Pogledaj originalni članak

„Amerikanci su preko svojih veleposlanika oduvijek pokušavali vladati u BiH, a za to su najčešće nalazili poltrone. Kao uvrijeđena gospoda uvijek nađu nekoga na lokalnoj razini tko nije poslušan i onda ga sotoniziraju”, žestoko se obrušio na SAD predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon što mu je uskraćena diplomatska viza za odlazak na inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa 20. siječnja u Washingtonu, ističući kako su SAD odustale od Daytonskog sporazuma i pokušale napraviti tihu tranziciju u korist Bošnjaka.

‘SAD iza raznih proljeća’

Isto tako, Dodik se obrušio i na veleposlanicu SAD-u Sarajevu, Maureen Cormack, optužujući je kako donosi zaključke na temelju “sarajevske sećijske čaršije”. „Svi znamo da su Amerikanci u mnogim mjestima bili pokriće za ‘žuto-zelene’ i kojekakve druge revolucije, ova i ona proljeća. Ali, oni su to činili putem nevladina sektora koji su plaćali vladinim parama. U Srpske nemaju šanse”, poručuje Dodik koji se nada da će mu Amerikanci ipak na kraju izdati vizu, jer, kako kaže, on je u BiH faktor stabilnosti a ne nestabilnosti. Iako se na prvi pogled čini kako je SAD odlučio stati na kraj Dodikovoj politici u BiH kako bi spasio Daytonski sporazum, analitičari su uvjereni da je pozadina uskraćivanja vize Dodiku zapravo podrška Rusiji i Vladimiru Putinu.

– Bilo bi dobro ako bi ovakva reakcija SAD-a bila poruka Dodiku zbog ponašanja unutar Republike Srpske i BiH, odbijanje priznanja suvereniteta BiH, raspisivanje referenduma i svega toga što smo imali. Međutim, meni se čini da je reakcija prije došla zbog odnosa Dodika i Putina, odnosno zbog odnosa koji je unutar srpskog korpusa, ne samo u Bosni nego i u Srbiji, pogotovo uoči predsjedničkih izbora, gdje očito postoji snažna proruska i proeuropska struja – kazao je za Večernji list profesor Filozofskog fakulteta Tvrtko Jakovina, ističući kako bi Dodik tu bio sigurno na proruskoj strani te da misli da bi to prije bila poruka koju je dobio uskraćivanjem vize nego politika prema BiH jer, kako kaže, uskraćivanjem vize neće se riješiti problemi unutar BiH koji postoje.

Viza neće riješiti probleme

Profesor Jakovina smatra kako davanje diplomatske vize Dodiku ne bi značilo priznavanje Republike Srpske s obzirom na to da je SAD samim Daytonskim sporazumom već priznao suverenitet Republike Srpske. S druge strane, član predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije iznenađen uskraćivanjem vize Dodiku s obzirom na način provođenja politike prema BiH.

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik cijele je godine na nacionalistički način pokušavao iskriviti sliku BiH i veličao je nacionalizam - kazao je Izetbegović.

>> Želi na inauguraciju: Nakon kritika iz SAD-a Dodik stigao u Sarajevo tražiti vizu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

BA
balance
23:22 29.12.2016.

Dodig bi i na koride i na inauguracije.Ne može ''predsjedniče''.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
23:15 29.12.2016.

Zasto Dodik krivi Amerikance.Svaka drzava ima proces za odobrenje viza.Moras imati potvrdu da se protiv tebe ne vodi krivicni postupak a Dodik tu potvrdu nije mogao dobit.Sve ostalo je cisti trac.

TI
Tixon
08:33 30.12.2016.

SAD i RS moraju svoje odnose zasnivati na miroljubivoj politici,uz obostrano poštovanje i uvažavanje,u sladu sa Poveljom UN(naročito sa članom 2 ,koji govori o ravnopravnosti država,bez obzira na njihovu veličinu).