Vilim Ribić

'Milanović se drži izreke – što je dopušteno Jupiteru, nije volu'

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
'Milanović se drži izreke – što je dopušteno Jupiteru, nije volu'
18.02.2014.
u 12:15
Sva smanjenja plaća u javnim službama napravljena su protupravno, nasiljem nad važećim kolektivnim ugovorima, kaže Ribić.
Pogledaj originalni članak

Antologijskim je Vilim Ribić nazvao izjave premijera Milanovića o nabavi službenih automobila o kojoj kaže: "Nabava je gotova, mi smo pravna država i ono što je potpisano moramo poštovati" te ministra MUP-a Ostojića, koji je spreman svoju plaću prepoloviti kada isto to učine sindikalni čelnici. Ribić primjećuje da premijerova, općenito gledajući, ispravna konstatacija vrijedi kada je riječ o nabavi skupocjenih automobila, ali ne i kada je riječ o potpisanim ugovorima koji reguliraju prava zaposlenika koji plaću primaju u okviru državnog proračuna.

– Sva smanjenja plaća u javnim službama napravljena su protupravno, nasiljem nad važećim kolektivnim ugovorima. Kada je riječ o cijeni produktivnog rada nastavnika, medicinske sestre ili znanstvenika, onda ti ugovori ne vrijede ništa, ali kada je riječ o neproduktivnoj potrošnji članova Vlade, onda se ugovori moraju poštovati. Milanoviću su poznate latinske poslovice pa se vjerojatno drži one „Quod licet Iovi, non licet bovi“ (Što je dopušteno Jupiteru, nije volu) – kaže Ribić.

Ranka Ostojića pak podsjeća da su sindikati, koji inače plaću dobivaju iz sindikalne članarine, za razliku od ministara koje plaćaju građani iz proračuna, tražili smanjenje plaća članova Vlade zbog potpunog neuspjeha u vođenju gospodarske politike.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Ispada da ministar misli kako bi sindikalni čelnici trebali sebi prepoloviti plaće zato što njegova vlada ne radi dobro pa će onda to i on učiniti – ustvrđuje Ribić i uzvraća da će on isti trenutak, uime solidarnosti s ministrima, sebi smanjiti plaću čim to učine i ministri, i za onoliko koliko to oni učine, unatoč tome što "ni na koji način nije kriv za neuspješnu gospodarsku politiku, štoviše nju najžešće kritizira".

– Za druge sindikalne čelnike to ne mogu jamčiti, ali za sebe mogu. Iznos odbitka uplaćivat ću u Fond za pomoć osiromašenim ministrima. To isto već sam bio ponudio prije tri mjeseca Liniću u tadašnjoj polemici, ali na taj prijedlog nisam dobio odgovor – kaže Ribić.

>>Rasplet afere koju je otkrio Večernjak – 'Ugovor ne možemo raskinuti, auti idu u MUP!?'

>>'Ponosan sam da policija napokon dobiva veliki kontingent automobila'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

DU
Deleted user
13:20 18.02.2014.

smješno mi da ovu noćnu moru hdzeovog ministra obrazovanja i ministra financija sada proglašavaju hdzeovcom doduše, svaka mu čast na dosljednosti, nije političar, nego sindikalist, a kao sindikalist je ok

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:37 18.02.2014.

Hm, uz dužno poštovanje prema gospodinu Ribiču i njegovim baratanjem latinskim poslovicama, mislim da bi trebao promijeniti dioptriju. Naime, meni gospodin Milanović ni najmanje ne liči na Jupitera.

CV
crna vrana
12:23 18.02.2014.

Oprao Ribić vladajuće kao zadnje šmrkavce, što istini za volju ni nije teško , kad znamo da se radi o diletantima svoje vrste ! Opleti Vilime kad oporba ne zna !