Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZI & BAHATI

Rasplet afere koju je otkrio Večernjak – 'Ugovor ne možemo raskinuti, auti idu u MUP!?'

zoran milanović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
17.02.2014.
u 21:33

Što će policiji kad je za protokol 2012. nabavila četiri jednaka Audija i dva Jeepa

– Nabava je gotova. Mi smo pravna država. Ono što je potpisano moramo poštovati... Dobili smo aute koji koštaju 650 tisuća kuna, oni su kupljeni i nema raskidanja ugovora jer su auti rađeni po narudžbi. Oni će naći svoje mjesto u sustavu MUP-a za protokol. Za takvim autima svaka država ima potrebe – rekao je premijer Zoran Milanović pokušavajući umanjiti štetu nastalu zbog afere koju je otkrio Večernji list – da Vlada obnavlja vozni park i nabavlja čak 1581 novi auto, među ostalim i 20 vrlo skupih limuzina.

Ministar policije nejasan

Zapravo, Milanović je samo dolio ulje na vatru. Jer 20 superskupih Audija A6 koje će građani platiti više od 11 milijuna kuna, a u kojima su se trebali voziti ministri i drugi visoki državni dužnosnici, sada se zbog kritike javnosti “guraju” MUP-u za protokol, odnosno za prijevoz stranih dužnosnika. Možda bismo tu Milanovićevu “udicu” još i zagrizli da Ravnateljstvo policije nije 2012., baš za potrebe protokola, nabavilo četiri identična Audija A6 3.0 TDI quattro. Štoviše, Ravnateljstvo je lani nabavilo, uz Audije, još i dva luksuzna jeepa Grand Cherokee.

Apsolutno je neprimjereno da bilo koji ministar vozi automobil od 647.000 kuna. Zato zahvaljujem novinaru koji me na to upozorio

Unatoč tome, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u ponedjeljak je izjavio da je zadovoljan “jer policija napokon dobiva automobile koji su im potrebni za obavljanje posla”.

– Mislim da je to lažno, kao što su bile lažne priče o 132 terenca, o tome da je netko uzeo dječje vrtiće, škole... A ne možete prikazati sliku nijednog od tih terenaca. Moram reći da mi je izuzetno drago da policija dobiva opremu jer se u tim autima neću voziti ja, nego oni – nejasan je bio Ostojić. Iz riječi premijera Zorana Milanovića nije jasno ni u kojim će se to automobilima ministri voziti ako ne u ovima koje su sami poželjeli od Ureda za središnju javnu nabavu.

– Pokazalo se da smo dobili aute za 600 tisuća kuna, što je vrijednost jednog prosječnog stana u Hrvatskoj, što nije u redu. Ministri će koristiti skupe automobile, ali ne tako skupe. To moraju biti dobri automobili, ali ne za 650.000 kuna – rekao je Milanović.

Šteta što te nagle socijalne osviještenosti nije bilo, primjerice, u rujnu prošle godine kada se na sjednici Vlade raspravljalo o nabavi 271 vozila na operativni leasing (dio velike nabave 1581 automobila, nap. a.).

– Evo teme za tabloide – prišapnuo je Milanović tada ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić.

I dok se premijer nije imao potrebu ispričati građanima što su njegova vlada i njegovi ministri usred vrlo teške krize kojoj se ne nazire kraj naručili 20 automobila za 11,5 milijuna kuna, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović učinio je suprotno.

Novi pravilnik za ministre

Dan nakon bezobrazne izjave o kočiji, Jovanović je sazvao konferenciju za novinare i ispričao se zbog nepromišljene izjave.

– Apsolutno je neprimjereno da bilo koji ministar vozi automobil od 647.000 kuna. Zato zahvaljujem novinaru koji me na to upozorio. Razgovarao sam sa šefom Ureda za javnu nabavu. Automobili još nisu isporučeni i tražio sam da se poduzme sve što je moguće kako bi se ta vozila zamijenila dvostruko jeftinijima – rekao je Jovanović.

Po našemu mišljenju, jedino svrsishodno što je premijer rekao jest najava da će Vlada razmisliti o izmjeni uredbe kojom će jasno propisati koja je najveća vrijednost vozila za ministre.

>>Karamarko: Nije vrijeme za razbacivanje, Vlada je socijalno neosjetljiva

Komentara 135

ZU
zulika
22:02 17.02.2014.

Drugim rijecima "sory glupi narode ali ja se svejedno popisah po vama "

DH
dalibor.hren
22:07 17.02.2014.

Samo jedno pitanje: Ako su auti rađeni po narudžbi, recite, premijeru, tko ih je naručio!?

Avatar Dr.Hook
Dr.Hook
21:47 17.02.2014.

"Političari su kao pelene. I jedne i druge treba redovno mijenjati i to zbog istih razloga. "...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije