Prisega ročnika

Milanović: Moderna vojska bez kvalitetne i skupe opreme nije prava vojska

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.03.2020.
u 13:22
Milanović je u govoru poručio kako je povijest učiteljica života koja se ponavlja jednom kao tragedija, drugi put kao farsa, ali uvijek je navala nečega novoga.
Pogledaj originalni članak

Izabrali ste nešto što danas, u vremenu komfora i duha u kojem svaka želja i svaka ambicija treba biti što prije zadovoljena, u vremenu lagodnosti, bira jako mali broj ljudi. Na tome vam hvala i poštovanje, jer život vojnika i poziv vojnika je vjerojatno najteži. Čestitam na prisezi koju ste danas dali i nadam se i vjerujem da one najteže dijelove i sastavnice te prisege nikada nećete morati ispuniti i da nikada do toga doći neće - poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović okupljenim ročnicima na današnjoj (subota) svečanoj prisezi u Požegi.

Milanović je u govoru poručio kako je povijest učiteljica života koja se ponavlja jednom kao tragedija, drugi put kao farsa, ali uvijek je navala nečega novoga. Da se ne bi ponavljala, mi u današnjem svijetu moramo biti dobronamjerni, dobrohotni, ali nikada naivni, lakovjerni i malodušni. Predsjednik je naglasio kako moramo biti prisutni tamo gdje se donose odluke, braniti hrvatske interese i hrvatsku neovisnost i suverenitet i daleko od granica Hrvatske, ali prije svega ovdje u domovini i blizu domovine.

- Da bi vaša prisega imala što više smisla, da ne bi bilo sve na vama, država vam mora dati svoj dio. Država daje za vašu obuku, za vaše učenje i znanje, ali država vam mora osigurati i opremu, jer moderna vojska bez kvalitetne i skupe opreme nije prava vojska. Takva vojska nepotrebno i preko mjere izlaže riziku ono najvrednije što ima, a to su ljudi – upozorio je Milanović.

Predsjednik je rekao da u današnjem svijetu izazova nema jasnih odnosa i da nikada nije jasno što će se dogoditi sutra. Naglasio je kako migrantska kriza te globalne epidemije i pandemije čine otvoreni svijet u kojem živimo sve manjim i manjim mjestom i izlažu nas sve većim opasnostima.

- Želim vam još jednom sve najbolje, da date sve od sebe i da vam država i narod kojem služite da sve ono što može, pa i više od toga. Želim vam zdravjem čvrstu volju, osobnu ambiciju, ali u interesu Hrvatske, njezinog blagostanja i njezine dobrobiti. Hvala vam svima, živjela Hrvatska – poručio je predsjednik.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je pobjednička Hrvatska vojska proizišla iz hrvatskog naroda u teškim vremenima. Dodao je kako se posljednjih godina prilično ulaže u obrazovanje i obuku i kako čovjek treba biti u središtu cijelog sustava.

 - Ponosno bih istaknuo kako je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava s našim narodom, izvan vojarni. Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom – rekao je Krstičević.

Svečana prisega ročnika na dragovoljnom ročnom osposobljavanju u Požegi ove je godine, umjesto u vojarni, prvi put nakon 28 godina održana na središnjem gradskom Trgu svetog Trojstva. Na vjernost domovini obvezalo se 327 djevojaka i mladića.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
13:37 07.03.2020.

To kaže Titov gardist.Dva predsjednika onaj bivši Josipović i sadašnji Titovi gardisti.Koliko si znoja i krvi dao u ratu za Hrvatsku.

Avatar film
film
15:36 07.03.2020.

Znači josipovuć je bil tragedija a on je farsa ako sam ja dobro skužil njegov govor....

BA
Bandera
13:34 07.03.2020.

Zasto si onda postao vrhovni zapovjednik ako ti je vojska usrana kako kazes