premijer u new yorku

Milanović: Imate snažnu podršku Hrvatske!

Foto: Reuters/Pixsell
Milanović: Imate snažnu podršku Hrvatske!
25.09.2012.
u 22:55
Premijer je na kraju govora naglasio hrvatsku predanost u radu i funkcioniranju UN-a u izgradnji mira za što je Hrvatska spremna preuzeti odgovornost za svekoliku pomoć u očuvanju mira u svijetu
Pogledaj originalni članak

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović utorak je poslijepodne u New Yorku sudjelovao na sastanku na visokoj razini na temu "Izgradnja mira-put ka održivom miru i sigurnosti" koju je organizirao Bangladeš kao predsjedavajuća zemlja UN-ove Komisije za izgradnju mira a naša zemlja ima potpredsjedničko mjesto.

– Tijekom proteklih šest godina, Komisija je nedvojbeno etablirala kao točka konvergencije između različitih tijela Ujedinjenih naroda u izgradnji mira. Komisija pruža političku potporu, potiče usklađenost i kordinaciju među svim relevantnim sudionicima unutar i izvan sustava UN-a. Hrvatska čvrsto podržava rad Komisije za izgradnju mira i držimo da članovi trebaju imati određene odgovornosti, u rasponu od političke do financijske pomoći – poručio je Milanović.

Naglasio je da još puno treba biti učinjeno da bi Komisija imala punu učinkovitost u radu.

– Suvremena postkonfliktna izgradnja mira je osnovana na općeprihvaćenim načelima, koja moja zemlja zdušno podržava. No, kako bi mogli živjeti do tih načela moramo stvoriti odgovarajuće uvjete za njihovu provedbu. Izdvojit ću naše preporuke kao poziv za usmjeravanje posebne pažnje na jačanje postojećih angažmana i zajedničke vizije. Prvo, daljnje poboljšanje koordinacije i koherentnosti, kao i uvođenje jasne podjele rada između ključnih sudionika kako bi se otklonila dupliciranje i povećali učinkovitost. Drugo, naglasak na vrijeme, održivost i financiranje, uključujući i jačanje sinergija između Komisije za izgradnju mira i Fonda za interakciju s međunarodnim financijskim institucijama te snažno istraživanje novih puteva za resurse mobilizacije, uključujući mnogo veći angažman netradicionalnih donatora. I na kraju, dodatno pojašnjenje odnosa između Komisije i glavnih tijela Ujedinjenih naroda, posebice Vijeća sigurnosti, kao i nastavak rasprave o važnim odnosa između Komisije i prisustvo Ujedinjenih naroda na terenu – poručio je premijer Milanović naglasivši na kraju govora hrvatsku predanost u radu i funkcioniranju UN-a u izgradnji mira za što je Hrvatska spremna preuzeti odgovornost za svekoliku pomoć u očuvanju mira u svijetu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

M1
marin_11
23:43 25.09.2012.

Sa velikom strepnjom i zebnjom čekao se govor Zokija - nakon govora i snažne podrške svijet je odahnuo !

Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:42 25.09.2012.

U UN-u su poslije nekoliko neprospavanih noci svi odahnuli. Milanovic je objavio da imaju punu podrsku njegove slucajne, paradoksalne drzave. Velike rijeci malog politicara.

OB
-obrisani-
23:30 25.09.2012.

nulanovic iz dana u dan