UDRUGA 'KOLIBRIĆI'

Prozvali ministra Kujundžića: Oboljelima je lijek hitno potreban!

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ministar zdravstva Milan Kujundžić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Milan Kujundžić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ministar zdravstva Milan Kujundžić
23.12.2017.
u 13:19
U pismu ističu kako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna
Pogledaj originalni članak

Roditelji vitalno ugrožene djece okupljeni u udruzi "Kolibrići" u subotu su uputili otvoreno pismo Vladi RH u kojem su iskazali nezadovoljstvo inicijativom Ministarstva zdravstva za pokretanje aktivnosti vezanih za prikupljanje financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a te odnosom Vlade i njenih ministara prema oboljelima.

U pismu ističu kako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna, ali i ocjenjuju neprihvatljivim prijedlog da se novac za lijekove osigurava uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun proračuna s posebnim pozivom na broj.

"Smatramo da je Vlada ovime odbacila odgovornost i obavezu financiranja liječenja vlastitih građana koji, kao i većina, plaćaju sve svoje obaveze državi u vidu različitih poreza i davanja, a ta sredstva se usmjeravaju u druge svrhe. Ne možemo prihvatiti da su životi teško oboljelih manje važni od novih automobila, mobitela, aviona i svih drugih potrošača za koje se pronašao način financiranja iz državnog proračuna.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Branimir Bradarić
Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Milan Kujundžić

U taj proračun otišli su i naši novci - mi, dakle, umjesto da smo 100, 1000 ili 10 000 kuna sačuvali za lijek svojoj djeci i obitelji, moći ćemo ih gledati u obliku najnovijeg modela mobitela na vašem uhu. S druge strane, našim sugrađanima prebacujete svoju odgovornost i namećete osjećaj krivnje da uplate još novca za oboljele. Vrlo dobro ste svjesni činjenice da će i oni koji jedva preživljavaju od 1. do 1. oduzeti sebi od usta kako bi pomogli osobama u nevolji, jer se nebrojeno puta dokazalo da kad država nema razumijevanja, građani imaju srca", stoji u pismu.

Iz Udruge Kolibrići pitaju se i kako je moguće da ministar Kujundžić daje obećanje da će Vlada sudjelovati u jednakom iznosu, a ministar Marić ga demantira. Oboljeli trebaju lijek odmah, neće dočekati dok se pojedini ministri usuglase koliko im vrijede životi osoba na listi, poručuju.

"Ukoliko u najkraćem mogućem roku ne pronađete prikladno rješenje financiranja lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti, a inicijativa Ministarstva zdravstva koju ste jučer prihvatili to nije, svim oboljelima oduzimate priliku za boljim životom ili životom uopće. Za kraj obraćam vam se kao roditelj roditelju, znate li da naša djeca žele samo jedno – živjeti", stoji u pismu Kolibrića članovima Vlade koje je potpisala predsjednica udruge Ana Alapić.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

JA
jadrmatic
13:57 23.12.2017.

Jedna injekcija 600 tisuća kuna? Pa 99% građana toliko kroz cijeli životni vijek ne uplati za zdravstveno osiguranje, tko to može platiti? Zašto za promjenu ne napišete pismo proizvođačima i distributerima lijekova da malkice smanje cijene? Ili da, recimo, vladi ponude model plaćanja lijekova samo ako terapija bude učinkovita? Time bi vladi izbili iz ruke svaki adut.

DH
dalibor.hren
16:16 23.12.2017.

Od lijeka su potrebniji automobili, putni troškovi, dnevnice, naknade za odvojeni život i plaće saborskoh uhljeba!

RI
rimac444
20:36 23.12.2017.

Molimo razne hijene i strvinare da od jadne bolesne djece ne prave slučajeve poput male Nore Šitum