SUTRA U VEČERNJEM

Milan Kučan: Milanović je minirao sporazum Drnovšeka i Račana

Foto: Robert Anić/Pixsell
Milan Kučan
naslovnica
01.02.2020.
u 20:18
“Predsjedniče, kod nas je počeo rat, pomognite”, rekao sam Tuđmanu na što mi je uzvratio: “Ne mislite valjda da ćemo zbog vas u rat.” Bio sam razočaran
Pogledaj originalni članak

Do prvog predsjednika neovisne Republike Slovenije Milana Kučana nije bilo lako doći: na intervju s njim čekali smo gotovo godinu dana. A kako je Kučan posljednji živući svjedok razgovora tadašnjih predsjednika država nastalih raspadom, jako nas je zanimalo da čujemo dosad nepoznate detalje s tih maratonskih pregovora koji su prethodili krvavim ratovima u Hrvatskoj i BiH. U ekskluzivnom intervjuu Kučan otvoreno govori o odnosima s Tuđmanom i Miloševićem, uzrocima raspada SFRJ, o tome kako je Hrvatska odbila vojno pomoći Sloveniji, o Zoranu Milanoviću koji je, po njemu, kriv što nije došlo do potpisivanja sporazuma o razgraničenju koji su dogovorili Drnovšek i Račan, ali i o Bosni i Hercegovini koja je i za njega bure baruta.

Slovenski premijer Marjan Šarec dao je ostavku, što se činilo nekako i logičnim s obzirom na to da vodi manjinsku vladu. Bi li Šarec mogao ponovno pobijediti i doći na vlast?
Teško je to reći. Postoje dvije mogućnosti kako bi se ti procesi mogli dalje odvijati. Vjerojatno će doći do pokušaja da se formira nova vlada unutar postojećeg sastava državnog zbora. Tu, naravno, dosadašnji premijer Šarec i njegova stranka neće sudjelovati, ali je teško vjerovati da će tako doći do čvrste koalicije. Druga mogućnost su prijevremeni izbori, vremenski negdje krajem travnja ako sve bude unutar postojećih zakonskih rokova. Obično u Sloveniji važi da onaj koji razbije vladu na izborima nije nagrađen. Postoji jedna razlika u javnoj percepciji Šarca i njegove stranke. Vidjet ćemo što to znači. Ako, kako je rekao, dobije većinu, to bi bila podrška onome što je do sada radio.

Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Doživjela sam tako malo od života. Ne želim umrijeti

>> Reportaža kako je London dočekao službenu rastavu s Europom

>> Britanci vole Hrvatsku, svake godine dolazi 20 posto više turista, a to će se i nastaviti

>> Nitko ga u Đakovu ne zove Dule, to su mu prišili U Zagrebu. ovdje ga svi zovemo – Domo

naslovnica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Django
Django
21:36 01.02.2020.

To je bila jedna od Tuđmanovih najpametnijih odluka. Htjeli su nas navući da nenaoružani uletimo u režirani rat kao grlom u jagode. Nakon toga bi linija Virovitica, Karlovac, Karlobag postala stvarnost. Hrvatskoj bi preostala dva trokuta - Virovitica, Karlovac, Varaždin i Pula, Karlovac, Karlobag. E, ovaj drugi bi bio nagrada Sloveniji za kooperaciju, jer ga poražena Hrvatska ne bi mogla braniti. Od tada još traju slovenski apetiti prema hrvatskom teritoriju.

DE
deziderio
21:13 01.02.2020.

Nevjerojatna hrabrost i karakter. Tipicno za komunjare. Sada kada nema vise pok. predsjednika Tudjmana puno takvih likova se javlja i pricju nebuloze. Kucan je tipica lazov i spekulant. Pricati takve lazii ostati miran moras biti zaista pokvarenjak.Slovenci su sve zivo ucinili da se izvuku iz Jugoslavije pod bilo koju cijenu. Zadatak im je bio i uvuci Hrvatsku u rat, a onda se izvuci kao kurve. Nisu uspijeli jer je predsjednik Tudjman bio previse pametan za kekece. Jedva cekam sutrasnji clanak da se mogu nasmijati i zgroziti do kraja sa lazima s kojima se taj covje razbacuje.

RI
rimac444
20:59 01.02.2020.

Kriminalac račan je parafirao sporazum o prodaji mora Savudrijske vale i otvoreno more Slovencima. Koliki mito je primio , a koliko partija vrijeme je da se otkrije.