sjednica Gradskog vijeća

Milaković: Zašto Srbi u Vukovaru ne mogu biti direktori gradskih tvrtki, pročelnici...?

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Vukovar: Sr?an Milakovi?, dogradona?elnik Vukovara i predsjednik SDS-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Penava o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ivan Penava o aktualnim temama
08.02.2023.
u 16:57
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako je proces mirne reintegracije bio iznimno važan i osjetljiv te da se divi svima koji su na bilo koji način pomogli da se prognani Hrvati i drugi vrate u svoje domove, ali i da Srbi i drugi koji su ostali u Vukovaru ostanu i ne osjećaju se ugroženo
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Demokratskog saveza Srba i vukovarski gradski vijećnik Srđan Milaković na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara ukazao je na položaj Srba u Vukovaru za koji je rekao kako je umnogome drugačiji nego poslije mirne reintegracije. Milaković je podsjetio na Erdutski sporazum i druge sporazume rekavši kako su temeljem njih Srbi u Vukovaru obnašali razne dužnosti u gradu.

- Temeljem tih Sporazuma Srbi su imali zamjenika ravnatelja bolnice, dužnosti u policiji, sudstvu… Danas, 25 godine od mirne reintegracije toga više nema. Zašto neki Srbin u Vukovaru ne bi mogao biti, primjera radi, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog mirovinskog zavoda i slično? Danas u Vukovaru nema niti jednoga pročelnika iz reda srpske nacionalne manjine – rekao je Milaković.

Govoreći dalje kazao mu nije jasno što se to promijenilo od neke 2009. godine pa na ovamo, odnosno što je dovelo do toga da Srbi u Vukovaru više ne mogu obnašati nikakve dužnosti.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako je proces mirne reintegracije bio iznimno važan i osjetljiv te da se divi svima koji su na bilo koji način pomogli da se prognani Hrvati i drugi vrate u svoje domove, ali i da Srbi i drugi koji su ostali u Vukovaru ostanu i ne osjećaju se ugroženo. Penava je rekao kako su to bila teška vremena, ali i da se eho ratnih događanja i dalje čuje. Podsjetio kako on osobno nije bio dio tih procesa, ali i da imaju vjerojatno različita viđenja gdje se s nekim stavovima mogu složiti, a u nekima i ne.

- Najbolji pokazatelj odnosa prema pripadnicima srpske nacionalne manjine su poduzetnici. Među vukovarskim poduzetnicima niz je kvalitetnih poduzetnika kojima su Grad Vukovar i država na različite načine pomogli i s kojima uvijek rado komuniciram – rekao je Penava dodajući kako je politika klizav teren kod ovakvih tema.

Na sve to je još jednom reagirao Milaković postavljajući pitanje Penavi i ostalim vijećnicima.

- Zašto su vukovarski Srbi dobri i kvalitetni poduzetnici koji dobro posluju, a ne mogu biti pročelnici u gradu Vukovaru, direktori, ravnatelji ili obnašati bilo koju drugu važnu dužnost u Vukovaru? Zašto su vukovarski Srbi to mogli poslije mirne reintegracije, a ne mogu danas? Što je se to promijenilo od 2009. godine, kada je negdje sve to počelo, do danas – pitao je Milaković.   

MIRNA REINTEGRACIJA

Penava: 'Ostvarenje ravnopravnosti Srba vidi se u uspjesima poduzetnika srpske nacionalnosti'

Najbolji znak uspjeha procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja su poslovni rezultati koje ostvaruju poduzetnici, pripadnici srpske nacionalne manjine zaključio e vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Vijećnik vukovarskoga gradskog vijeća Srđan Milaković ustvrdio je pak da su prava pripadnika srpske zajednice zajamčena u procesu mirne integracije do danas gotovo nestala

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Moodleen
Moodleen
18:00 08.02.2023.

Jel netko ovom objasnil da se na funkcije postavlja ljude po struci, a ne po nacionalnosti? Opet bi ovi zapadni turčini bili ispred i iznad svih, ali nebu to išlo tak... A ako nisu zadovoljni, ima u Vukovaru autobusni kolodvor, karta u jednom smjeru...

KR
Kradeze99
18:37 08.02.2023.

Bili su oni direktori i pročelnici 50 godina pa im nije bilo dovoljno. Nek idu u Beograd šefovati

DU
Deleted user
17:44 08.02.2023.

Preci su im bili direktori skoro svih Vukovarskih firmi, a bogme i večine u cijelooj RH, sve su ih uništili i porušili do temelja i ispod temelja. Neka si naprave firme i budu direktori. Direktori mogu i moraju biti i Srbi hrvatski branitelji i njihova djeca i točka.