Mesić u UN-u: Globalnom borbom pobijedimo terorizam

10.12.2008.
u 01:01
Pogledaj originalni članak

„Terorizam je globalna prijetnja pa mu se možemo oduprijeti samo na globalnoj osnovi. Odmah poslije 11. rujna 2001. godine Republika Hrvatska je zagovarala stvaranje globalne koalicije za borbu protiv međunarodnog terorizma. Početna iskrena solidarnost na svjetskoj osnovi splasnula je, da ne kažem nestala zbog nedostatka toga povjerenja i zbog toga što je stvorena situacija da je borba protiv terorizma pretvorena u nadležnost jedne zemlje, odnosno skupine zemalja koje je ona predvodila“. Tim je riječima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započeo govor jučer u New Yorku gdje je predsjedao tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti.

Mesić nije imenovao Ameriku u svom govoru, ali moglo se zaključiti da proziva unilateralizam Washingtona u rješavanju problema na Bliskom istoku.

„Hrvatska od 2001. godine tvrdi da se borba protiv terorizma može voditi, a u konačnici i dobiti, samo ako nastupamo usporedo na dva kolosijeka. Prvo su akcije sigurnosnog aparata, a u isto vrijeme moramo se okrenuti dubljim uzrocima terorizma, izvorima te bolesti kao što su siromaštvo i neobrazovanost“.

Predsjednik Mesić poručio je da Ujedinjeni narodi moraju biti ono mjesto iz kojeg će se, barem u političkom smislu, koordinirati svi napori da se suzbije i iskorijeni terorizam u svijetu. „Naša sudbina nije niti smije biti da se s terorizmom pomirimo, da ga prihvatimo kao neizbježno zlo svijeta u kojem živimo. Kakav će biti taj naš svijet, leži u našim rukama. Oni koji su utemeljili UN govorili su u povelji o nadolazećim generacijama. No, nisu samo oni imali odgovornost za sve koji dolaze nakon njih. I mi je imamo. Svi mi, svi članovi međunarodne zajednice, imamo odgovornost prema onima koji će tek doći. I to je nešto što nikada ne smijemo zaboraviti“ – rekao je Mesić na kraju predsjedanja sjednicom Vijeća sigurnosti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr