Crni kontinent

Merkel u Africi milijardama eura zaustavlja seobu naroda

Foto: Reuters
Merkel speaks during a news conference at Czech government headquarters in Prague German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference at Czech government headquarters in Prague, Czech Republic, August 25, 2016. REUTERS/David W Cerny DAVID W CE
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
12.10.2016.
u 17:02
U Africi je trenutačno 15 milijuna prognanika iz svojih domova i većina njih želi u Europsku uniju preko “plave grobnice” – Sredozemlja
Pogledaj originalni članak

Osim migranata iz Sirije i Iraka, Afganistana, preko Sredozemlja pokušava stići i mnoštvo izbjeglica iz Afrike. Samo je lani iz Afrike u Europu došlo oko 200.000 migranata. U Africi je trenutačno 15 milijuna prognanika iz svojih domova i većina njih želi u EU. Danas je u Africi 1,2 milijarde stanovnika, a očekuje se čak 2,4 milijarde do 2050. Prosječna Afrikanka danas rađa šestero djece.

Po turskom modelu

Sredozemlje je postalo grobnica za afričke migrante koji svakodnevno pokušavaju prijeći tu zonu smrti do talijanske obale vapeći za boljim životom, a nekoliko tisuća njih ostavilo je svoje živote u toj vodenoj grobnici.

Njemačka kancelarka Angela Merkel završila je jučer trodnevnu afričku turneju u Maliju, Nigeru i Etiopiji kako bi ponudila vladama afričkih država sporazum poput onog s Turskom, o sprečavanju dotoka migranata i izbjeglica u Europu. Merkel je ponudila novac vladama tih zemalja da zaustave seobu naroda prema Europi. Isti takav sporazum Merkel planira ponuditi i Egiptu, Sudanu, Libiji, Tunisu i Eritreji.

Njemačka do 2020. za sve izbjeglice u svijetu planira dati 93 milijarde eura. Najveći je broj migranata i izbjeglica koji žele otići prema Europi iz afričkih zemalja koje su obuhvaćene ratom, siromaštvom i širenjem pustinja. Jedna od njih je Somalija, na koju se gleda kao na zemlju kojoj više nema spasa te se u međunarodnoj politici često ističe kao primjer “propale države”. Već više od 20 godina ta država nema središnju vladu. Umjesto toga vladaju građanski rat, glad i nedostatak svake perspektive. Sukobi se vode diljem države. Osobito se ističe islamistička teroristička organizacija Al-Shabab koja je povezana s ISIL-om i terorizira stanovništvo, a napade šire i na susjednu Keniju.

Izbjeglica ima i sa zapada Afrike, osobito iz Nigerije. Na sjeveru te zemlje su stalni napadi terorističke islamističke organizacije Boko Haram već izazvali humanitarnu katastrofu. U susjednom Nigeru, najsiromašnijoj zemlji na svijetu gdje prosječan stanovnik ima samo samo dolar dnevno svaki stanovnik pokušava domoći se europskog tla. Zapad Afriku i dalje kolonizira. Multinacionalne kompanije otamo izvlače resurse, a ne plaćaju poreze. MMF je objavio da afričke zemlje godišnje gube 175 milijardi eura zbog neplaćanja poreza – a tu prednjače multinacionalke, što je tri puta više od godišnjih donacija i ulaganja u Afriku.

Na račun najsiromašnijih

– Za svaki euro koji dobijemo izgubimo dva – kaže Stella Agara, aktivistica kenijskog ActionAida. To je novac koji nedostaje u Africi za investicije u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo...

– Kada bi se taj novac slio u državne blagajne, nitko ne bi trebao razmišljati o pomoći Africi – zaključuje Stella Agara.     

>> Napetosti u svijetu uvijek su posljedica djelovanja loših lidera

>> EU uvela zajedničku graničnu i obalnu stražu na bugarsko-turskoj granici

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AA
aabbcc
19:32 12.10.2016.

Zasto da ne ?, kada su culi da u Njemackoj svako ima kucu, stan, mercedes, tehnologija, masine rade, lagan posao a 3-5 tisuca eura placa. hmm... 6- clanova obitelji i eto ti svaki mjesec bar 20-30 tisuca eura a sve besplatno.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
09:05 13.10.2016.

Samo je pitanje vremena kada ćemo se morati početi oružjem braniti od te najezde ili će nas pregaziti

DU
Deleted user
09:17 13.10.2016.

Rečeno onako pučki a opet prilično fino, napokon je i toj bajnoj Merkel Anđi iz guzice došlo u glavu. Jesenti milu bigulicu, koliko puta samo za dvanestak mjeseci i najveći svjetski političarti mogu skočiti sebi u usta! O domaćoj političkoj boraniji" da se i ne govori.