OSUDA

Medved: Srbija se očito još uvijek ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomo Medved
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Goran Grlić Radman na konferenciji o suspenziji Elizabete Mađarević
08.11.2019.
u 18:04
"Nažalost, očiti je i to primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i posebno je to uočljivo u trenutku kada taj spomenik podiže vojska Srbije", komentirao je Medved
Pogledaj originalni članak

Ministar branitelja Tomo Medved osudio je u petak čin podizanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, ustvrdivši da je to očiti primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Apsolutna osuda. Nažalost, očiti je i to primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i posebno je to, nažalost, uočljivo u trenutku kada taj spomenik podiže vojska Srbije. Hrvatska osuđuje takav čin poglavito kada se događa u vrijeme ovih teških dana za hrvatski narod, u svjetlu žrtava velikosrpske agresije Vukovara i Škabrnje", komentirao je Medved novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da je osjetljivo i za svaku osudu upravo zato što je nositelj postavljanja spomen-obilježja vojska Srbije, za ratnog zločinca koji je izravno zapovijedao u agresiji na teritoriju Hrvatske.

Nije konkretno odgovorio treba li na kongres Europske pučke stranke (EPP) spriječiti dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s obzirom da je po srpskom Ustavu on vrhovni zapovjednih vojnih snaga. "Trebamo osuditi i pozvati ih da se suoče sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, da se u konačnici urazume i shvate da to ne vodi nigdje", rekao je Medved.

Grlić Radman: Rekli smo svoje o spomen-ploči, Srbija bez odgovora  

Vidjet će se, ističe, što se može napraviti u vezi postavljanja spomen-ploče, ponovivši da u svakom pogledu treba pozvati Srbiju da "prekinu s tom praksom, da smognu snage i suoče se sa svojom ulogom i da prestanu s takvim oblicima provokacije".

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman kratko je dodao da je Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji i rekla svoje po pitanju postavljanja spomen-ploče, dodavši da odgovor nije dobila.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

JA
Jazo
18:39 08.11.2019.

Dokle god se Srbija ne suoči sa vlastitom prošlošću za njih nema nikakve budućnosti. Ovakve stvari pokazatelj su koliko nazadaju za zapadnim svijetom.. ionako su oduvijek imali komplekse od nas

MA
magdalenakristo
18:37 08.11.2019.

Još uvijek je u Srbiji prisutno to stanje odbijanja suočavanja sa činjenicama i priznavanja grešaka iz prošlosti. Nadam se da će se ovakve provokacije na međunarodnoj razini sankcionirati

IT
I-To
19:10 08.11.2019.

Mi sve znamo koje i što je srbija ali baš svakokavih piskaranja o srbima nebih baš preporučijo nije baš život srbi ustaše četnici prestanite o tomd.