curenje informacija

Među uhićenima bivši direktor Ine i najbogatiji Slavonac

Foto: Antonio Bronić
Među uhićenima bivši direktor Ine i najbogatiji Slavonac
21.03.2013.
u 10:59
Pretraženi su im stanovi i poslovni prostori, a nakon što pretrage budu obavljane te obavijesni razgovori s njima završeni, bit će, kako je priopćila policija, kazneno prijavljeni USKOK-u redovnim putem.
Pogledaj originalni članak

Poduzetnici Jozo Petrović, Damir Ivić i Željko Biloš te Vlado Rajić uhićeni su danas na području Zagreba, Osijeka i Dubrovnika zbog sumnje da su druge poticali na davanje mita. Pretraženi su im stanovi i poslovni prostori, a nakon što pretrage budu obavljane te obavijesni razgovori s njima završeni, bit će, kako je priopćila policija, kazneno prijavljeni USKOK-u redovnim putem. 

Obrana sa slobode

Drugim riječima, nijedan od njih neće završiti u istražnom zatvoru, već će se braniti sa slobode. Petrović je u večernjim satima pušten nakon ispitivanja. Osim njih, istražuje se još pet osoba, a među onima kojima je policija tijekom dana pokucala na vrata bili su i zagrebački poduzetnik Igor Mlinar te Čepinci Stipe Barišić Moljac i Dragan Baković Bambur, koji se u medijima tituliraju kao pripadnici tzv. čepinske skupine.

Imena posljednje trojice spominjala su se lani u rujnu, kada su uhićeni zagrebački policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić zbog sumnje da su odavali informacije iz tajnih istraga. Tada se spominjalo da su upravo Barišić i Baković bili zainteresirani za neke od tih informacija, dok ih je Mlinar, kako se sumnjalo, prosljeđivao trećim osobama. Mlinar je s Rajićem i Rudolfom Krpinom bio i uhićen u listopadu lani te je jedno vrijeme proveo i u pritvoru. Stoga se današnje uhićenje može smatrati svojevrsnim nastavkom istrage nad Svalinom i Drnićem, a hoće li ta uhićenja pomoći istražiteljima da doznaju tko su bili krajnji korisnici informacija iz najtajnijih istraga, tek će se vidjeti. Isto tako, istragom bi se tek trebalo utvrditi što povezuje danas uhićene osječke poduzetnike Željka Biloša i Damira Ivića s Jozom Petrovićem i Vladom Rajićem. Neslužbeno se pak može čuti da su njihova uhićenja proizašla iz rezultata tajnih mjera, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja pojedinih osumnjičenika. Na taj su način, kako doznajemo, zabilježeni kontakti između Petrovića i Mlinara, a tko je kome u tom krugu, ako uopće jest, odavao tajne informacije, tek će se vidjeti.

Što se pak tiče Biloša, on je jedan od najbogatijih Slavonaca, a u javnosti je poznat kao “kralj željeza”. Biloš je vlasnik tvrtki koje vrijede gotovo 600 milijuna kuna i zapošljavaju više od 600 radnika. Matičnu tvrtku Osimpex, koja se bavi trgovinom željezom, osnovao je još 1990. U vlasništvo je 1995. upisao i Đuro Đaković - Zavarene posude. Osnovao je Feroimpex u Vukovaru 2002. U trgovački centar Portanova, otvoren prije dvije godine, investirao je 80 milijuna eura. Privatni život čuva daleko od javnosti.

Blizak Čepincima

Imao je udjele, navodno, i u benzinskim crpkama Osijek – Petrol, koje su prodane Ini kada je gradio Portanovu. Damir Ivić bio je direktor marketinga i trgovine u građevinskom divu Osijek-Koteksu. Optužen je u USKOK-ovoj aferi s nabavom šljunka za gradnju slavonske autoceste, zajedno s bivšim direktorom te tvrtke Dragom Tadićem i poduzetnikom Ramizom Pandžićem. Postao je lani suvlasnikom dubrovačke građevinske tvrtke Ragusa. Kupio ju je od jednog poduzetnika te Brođanina Tomislava Opačka, koji je dionice firme preuzeo samo dva tjedna prije.

Za Ivića se u gradskim kuloarima priča da je blizak Čepincima. Protiv tzv. čepinske skupine krajem 90-ih pokrenuto je nekoliko kaznenih postupaka, a bili su i pritvarani. Sumnjičilo ih se da su se bavili protupravnom naplatom, ucjenama i reketom. Nikada, pak, nisu osuđeni ni za jedno kazneno djelo. Presude su bile ili oslobađajuće ili odbijajuće. Iznimka je jedino tučnjava na nogometnom igralištu 1998., ali tada su im izrečene uvjetne osude.

No, zbog pokušaja ubojstva poduzetnika Dalibora Brajdića 2009., Dragan Baković Bambur nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Obeliks
Obeliks
21:10 21.03.2013.

Lajavca Mamića bi zadfržali u pritvoru da ne utječe na svjedoke, a ove su pustili?!? Mrš svi, od do...

Avatar __MAX__
__MAX__
23:59 21.03.2013.

HR pravosudje je rak rana HR drustva. smjena 90% sudstva uz obavezno dovodjenje stranih strucnjaka u pravosudje i Policiju je jedini izlaz iz ove kaljuze zvana HRVATSKA.........Amen!

SE
sestrićna
20:37 21.03.2013.

preost ima lijepo ime pa se to svidjleo predsjednicima-