protiv cijepljenja

Medicinski fakultet zabrinut zbog dolaska antivaksera Wakefielda u Split

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Medicinski fakultet zabrinut zbog dolaska antivaksera Wakefielda u Split
30.05.2019.
u 15:14
Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici, kažu znanstvenici sa splitskog Medicinskog fakulteta.
Pogledaj originalni članak

Splitski Medicinski fakultet izrazio je u četvrtak, kao krovna ustanova na području biomedicinskih istraživanja i obrazovanja, zabrinutost zbog dolaska u Split u svijetu najpoznatijeg protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda, koji bi trebao sudjelovati na skupu protivnika cijepljenja u lipnju, te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje o cijepljenju.

- Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima, te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao 'potpuna laž'. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici- kažu znanstvenici sa splitskog Medicinskog fakulteta.

Apeliraju stoga na građane Splita, okolice i cijele Hrvatske da i dalje podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama.

Wakefield je 1998. objavio rad u kojem je falsificirao činjenice tvrdeći da cjepivo protiv ospica može uzrokovati autizam, nakon čega se svijetom proširio strah od cijepljenja i tzv. antivakserski pokret, što je dovelo do pada procijepljenosti u Europi i Americi, te veće izloženosti stanovništva zaraznim bolestima.

Splitski stručnjaci ističu kako je cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica.

Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, nadomak smo iskorjenjivanju dječje paralize, a pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto, ističu.

- Pri tome naglašavamo da ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje Wakefield- navode znanstvenici.

Splitsko-dalmatinska županije, uz Dubrovačko-neretvansku, zadnjih je godina zabilježila najveći pad procijepljenosti u Hrvatskoj - pala je na 70 posto, a ovih dana u Splitu se ponovno sumnja na nekoliko slučajeva zaraze ospicama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

FR
FranjoZG
16:14 30.05.2019.

Nije problem da li cijepiti ili ne, jasno je da treba cijepiti. Problem je u povjerenju u one koji proizvode ta cjepiva i one koji ih nabavljaju. Da li je firma koja je porizvela cjepivo iznijela sve nuspojave? Oni koji kod nas nabavljaju lijekove, da li su nabavili najbolje? Znamo kako to ide: platim ti jedrenje ili seminar na Bahamima, a ti kupiš moje lijekove... Problem je povjerenje. Dok se to ne riješi nezavisnim komisijama u kojima su ljudi kojima se vjeruje, sve manje će se djece cijepiti.

PR
predator57
16:15 30.05.2019.

Opet Ospice, ja bio u 3razredu O.Š. i dobio ospice, došla medicinska sestra,teta Klara, nabila mi injekciju, ikroz par dana bilo sve ok. Samo kvalitetna cijepiva, i nema problema, a ovaj šrot, veliki problemi.

BI
Biouskoli91
19:26 30.05.2019.

Antivakser? Stvarno?!