Fred Matić:

Matić: Ako se neki branitelj ubije zbog objave registra, ja odgovaram

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor (1)
13.12.2012.
u 16:48
Objava Registra hrvatskih branitelja bacanje je kostiju pred narod, kazao je hadezeovac Josip Đakić
Pogledaj originalni članak

Idući će tjedan, nakon što ga saborski zastupnici u petak izglasuju, biti objavljen Registar hrvatskih branitelja, što je bilo predizborno obećanje ove Kukuriku koalicije. Podsjetimo, u općem dijelu Registra bit će navedeno ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status branitelja ili dragovoljca.

U posebnom dijelu Registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u, a uz pisanu privolu branitelja mogu biti objavljeni i podaci iz posebnog dijela Registra.

HDZ protiv

Većina stranka u četvrtak je u Saboru podržala objavu popisa hrvatskih branitelja, ali i Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji omogućava njegovu objavu, no HDZ se tome i dalje protivi jer vjeruje da bi Registar mogao uzrokovati nepotrebne probleme braniteljima. Prozvali su vladajuće da samo skreću pozornost s problema koji stvarno opterećuju hrvatske građane, među njima i branitelje.

– Popis branitelja treba objaviti zbog njihove časti i dostojanstva, kako bi se njihove obitelji, ali i svi hrvatski građani mogli njima ponositi i zahvaliti im što Hrvatska ima budućnost i što živimo u slobodi. Pošteno je da se zna tko je branio ovu šaku zemlje na kojoj živimo, koja nam je dana od Boga. Hrvatski građani imaju pravo znati tko su njihovi heroji – govorio je SDP-ov Franko Vidović i zaradio pljesak.HDZ-ov Josip Đakić pak ima malo drugačije viđenje cijele priče.

- Objava Registra branitelja samo je jedan u nizu bacanja kostiju pred narod koji je bez posla, bez novca i koji je u sve težoj situaciji, jednako tako i branitelji. Obećavati im prava koja nikada neće moći koristiti isto je kao bacati benzin na vatru – tvrdi Đakić te dodaje da je njegov stav, kao i stav stranke koju zastupa, da je Zakon pamflet dobrih želja koje su vladajući načinili, a sve u svrhu objavljivanja Registra. Njegov stranački kolega Duje Marasović vjeruje da je osnovni cilj objave popisa branitelja samo priprema za oštar pristup prema braniteljima koji će doći u idućim vremenima.

Lista ponosa, stup srama ili dokazni materijal?

Mladen Novak iz Hrvatskih laburista kratko je primijetio da se cijelo vrijeme raspravlja treba li ili ne treba objaviti Registar branitelja i je li to lista ponosa, stup srama ili dokazni materijal, pa ga treba objaviti "pa da to skinemo".

– To je popis ponosnih, zaslužnih, onih koji su dali svoju mladost, mnogi svoje zdravlje, neki i živote, da danas u slobodnoj i demokratskoj državi raspravljamo o zakonima koji bi trebali značiti boljitak za Hrvatsku – kazao je HNS-ov Petar Baranović.

HDZ-ov Tomislav Ivić objasnio je da se njegova stranka protivi objavi popisa branitelja i zato što će se time dopustiti da ulica sudi je li netko bio branitelj ili nije, otvorit će se rasprave i sporovi, pa i sudski, te dovesti do daljnjih podjela u braniteljskoj populaciji.

– Svjesni smo da među 500 tisuća branitelja ima i onih kojima tamo nije mjesto, ali smo protiv namjere da se zbog pojedinačnih slučajeva dovodi u pitanje cjelokupna populacija – poručio je Ivić. HDSSB pak traži da se objavi popis onih koji su napadali Hrvatsku.

– Svi hrvatski građani trebaju znati protiv koga su se njihovi branitelji borili jer danas su svi oni umiljati i dobri susjedi – tvrdi Zoran Vinković.

Matić: Preuzimam odgovornost ako se ubiju branitelji nakon objave

Bivši premijerku Jadranku Kosor brinu neke druge stvari.

– Ako i jedan hrvatski branitelj bude pogrešno optužen u medijima i u različitim institucijama da je zlouporabio zakon, a časno je branio, kako ste govorili, svoju Domovinu, i ako bude razapet na stupu srama i, ne daj Bože, digne ruku na sebe, što ćemo onda – zanimalo je Kosor, a ministar Predrag Fred Matić odgovorio joj je da se dosad ubilo dvije tisuće hrvatskih branitelja.

– Možda baš zato što su morali gledati one koji koriste prava koja su možda njima pripadala, a koriste ih oni drugi. Preuzimam odgovornost ako se ubiju branitelji nakon što se objavi registar – kazao je ministar.

Osim što se rasprava uglavnom svodila na Registar branitelja, tijekom cijelog dana kroz nju se provlačio i problem legendarnog vukovarskog zapovjednika Mile Dedakovića Jastreba.

O Jastrebovoj situaciji

Tako je laburist Branko Vukšić pozvao Sabor da od DORH-a zatraži pokretanje istrage tko je zatvorio i pretukao ratnog zapovjednika Vukovara Milu Dedakovića-Jastreba nakon njegova izlaska iz Vukovara 1991. godine.

– To je sramota za ovu državu. Treba istražiti pod kojim je okolnostima gospodin Dedaković nastradao. Tko je naredio premlaćivanje, tko ga je zatvorio, tko su ti ljudi, tko su te sive eminencije. Kada se raspravlja o dignitetu Domovinskog rata, treba govoriti o dignitetu hrvatskih branitelja, jer slučaj Mile Dedakovića-Jastreba govori da prema braniteljima postupamo licemjerno, jako licemjerno – smatra Vukšić kojeg zanima zašto se ne pokrene postupak da se utvrdi istina pod kojim je okolnostima nastradao Mile Dedaković nakon što je izašao iz Vukovara.

– Ne može jedan od najvećih heroja Domovinskog rata skapavati doma, čak i da ima sve uvjete i da ima sva kolica ovoga svijeta, sve lijekove i sve one trakice koje nema, što je sramota za ovu državu. Gospodine ministre, o sudbini gospodina Mile Dedakovića Jastreba, hrvatskoga heroja, čovjeka koji je branio Vukovar, koji je završio u nekakvom zatvoru, pritvoru, nekakvom sobičku gdje su ga mlatili samo zato što je rekao svoju istinu o Vukovaru, trebate pokrenuti istragu – poručio je Vukšić ministru Matiću. HDSSB-ov Dražen Đurović pak tvrdi da je poznato tko je pretukao Jastreba.

– Dedakovića nije pretukla nepoznata sila, izvješće Državne komisije o okolnostima pada Vukovara, taj pamflet udbaške klike svjedoči da je Josip Manolić bio izravni provoditelj akcije hapšenja i batinanja Dedakovića. Tu je bila riječ o jednom pamfletu kojim se traži unutarnji neprijatelj i optužuju oni koji su branili Vukovar. U tom pamfletu, koji ima status državnog dokumenta, upravo su ti ljudi koji su branili Vukovar na čelu s Dedakovićem, Borkovićem, Totom i svim ostalima, optuženi da su krivi za pad Vukovara, da su sudjelovali u uroti za rušenje ustavnopravnog poretka i zbog toga je Dedaković uhićen i imao je sudbinu takvu kakvu je imao – objasnio je Đurović, a podržao ga je i SDP-ov Franko Vidović koji je također pozvao na odbacivanje tog izvješća te da se slučaj Mile Dedakovića razriješi do kraja. Na kraju je HDZ-ov Ante Babić zastupnicima prenio da ga je upravo nazvao Dedaković i zamolio da kolegama u sabornici poruči da više ne spominju njegovo ime i njime politiziraju.

>>Za lažne branitelje u Registru odgovornost snose zapovjednici

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 243

AN
ANM
17:06 13.12.2012.

Eeee moj dragi Predrag, a da odeš umjesto Marića kako si obećao ?! Daj bar glumi da imaš morala !

OB
-obrisani-
17:29 13.12.2012.

Aboliraju se četnici svaki dan po pet njih,a Hrvati pojma nemaju o takvom registru ništa,jer postoji PREŠUTNI dogovor RH i srbije o tim ubojicama,a kojima nije dokazana ,zamislite gdje im je koja granata pala . i takvi srbi se asimiliraju u naše društvo kao "spavači"koji nikad nisu i neće ni voljet a ni poštivat državu,evo primjer,kuće se obnavljaju srpske,a kad se krov stavlja običaj je hrvatsku drž zastavu staviti,tko ju je vidio na toj kući ijednoj ,a mi smo za šugoslavije itekako morali,a i poštovali svi manje više to i običaj i zakon

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
17:01 13.12.2012.

Sram vas bilo izdajnička bando iz SDP-a. Za ovo vam treba suditi !