EK odustala

Maslinovo ulje ipak neće posluživati u zatvorenim bočicama

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Maslinovo ulje ipak neće posluživati u zatvorenim bočicama
23.05.2013.
u 15:55
Zabrana točenja maslinovog ulja iz neoznačenih bočica postala ne samo jedna od najbesmislenijih nego i jedna od najkraćih zabrana EU. Preživjela je, kao prijedlog, samo tjedan dana.
Pogledaj originalni članak

Posramljena i žestoko kritizirana zbog gluposti takvog prijedloga, Europska komisija u četvrtak je odlučila odustati od predložene zabrane točenja maslinovog ulja u restoranima iz neoznačenih bočica.

- Postalo je jasno da potrošači ne podržavaju takav prijedlog, a ta podrška je krucijalna. Stoga povlačim prijedlog - rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. Tako je zabrana točenja maslinovog ulja iz neoznačenih bočica postala ne samo jedna od najbesmislenijih nego i jedna od najkraćih zabrana EU. Preživjela je, kao prijedlog, samo tjedan dana. Plan je bio da se u restoranima diljem EU od 2014. zabrani služenje maslinova ulja u bočicama koje nemaju etiketu i koje se mogu ponovo natočiti nakon što se isprazne.

Vlasnici restorana trebali su, prema prijedlogu koji je sada povučen, bacati svaku bočicu nakon što se ulje iz nje potroši. Prijedlog je naišao na masovno zgražanje i ismijavanje Europske komisije.

>> Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres dobilo oznaku izvornosti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.