Na Situ u ponedjeljak počelo odsukavanje trajekta Marko Polo

Marko Polo: Tegljači vukli, užad pucala, a brod se nije ni pomaknuo

Foto: Dino Stanin
Marko Polo: Tegljači vukli, užad pucala, a brod se nije ni pomaknuo
26.10.2009.
u 18:47
Tegljači Delta, Lukas, Gea i Mak, uz pomoć brodskih motora nasukanog Marka Pola, pokušavali su odgurati brod od obale.
Pogledaj originalni članak

Odsukavanje Jadrolinijina broda Marko Polo, koji se sa 105 putnika i 18 vozila u subotu oko 2 sata nasukao na otočić Sit između Žuta i Pašmana u šibenskom akvatoriju, započelo je u ponedjeljak oko 7 sati.

Tegljači Delta, Lukas, Gea i Mak, uz pomoć brodskih motora nasukanog Marka Pola, pokušavali su odgurati brod od obale koji se dužinom od oko 15 metara pramcem “popeo” na otočić i zaustavio na manje od 50 metara od prve kuće.

Usporedno s odsukavanjem nastojala se brzo popuniti rupa u trupu broda koja je nastala kada se trajekt “susreo” s oštrim stijenama.

Od ranoga jutra

Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora iz Ministarstva mora, na Situ je zajedno s djelatnicima Jadrolinije pratio odsukavanje broda koje bi, kako je rekao, moglo potrajati danima.

– Akcija je počela rano ujutro, a kako brod remorkeri pokušavaju odsukati, on se naginje nekih 30 centimetara lijevo i desno. Popucala je užad u nekoliko navrata. Čuje se buka i brod se naginje pa će odsukavanje sigurno potrajati, možda čak i danima. Koje će se metode dalje primijeniti, tehnička je stvar voditelja odsukavanja Jadrolinije – kazao je Nikolić dodajući kako će iz Rijeke najvjerojatnije dovesti još jedan tegljač.

Kako doznajemo, nalazi urina i krvi bit će poznati tek za 12 dana. Peteročlano povjerenstvo Ministarstva mora dovršilo je analizu brodske crne kutije te se, kako doznajemo, pokazalo da nitko nije izdao zapovijed za mijenjanje kursa na autopilotu, već je brod produljio plovidbu i udario ravno u otočić Sit.

Usto, prije nasukavanja na otok Sit “Marko Polo” udario je u obližnji otok Velika Balabra, ostao bez jednog propelera, a zatim se zanio te je završio na hridima Sita. Doznajemo da stručnjaci rade i računalnu simulaciju kako bi “Marka Pola” što prije odsukali.

Išao malom brzinom

Boris i Boško Kovačev, koji imaju kuću neposredno pokraj mjesta nasukavanja, svjedoče kako od trenutka nasukavanja teško spavaju.

– Prestrašio sam se, to je grdosija koja nam se gotovo zabila u kuću. Prava je sreća što nitko nije stradao – kaže Boško Kovačev i dodaje kako je on sam kalafat i razumije se u brodove te kako će ovako veliki brod koji je nasjeo na stijenu teško odsukati. Boris Kovačev pak dodaje kako brod nije išao velikom brzinom kako se govori.

– Nije vozio ni sedam milja, a pogotovo ne 17, kako neki govore. Kada je pramac došao do otoka, brod je pokušao svom snagom krenuti unatrag, ali nije uspio – kaže Boris.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

GA
gargamel
21:14 26.10.2009.

Ostavite ga nasukanog za turističku atrakciju,imate druge brodove!

KR
k/rouge
02:21 27.10.2009.

A tko je ovom tamo na 50 m od broda dao gradjevinsku dozvolu za kucu? Bok te mogao ju je jos blize moru izgradit...

MM
Mladen Miletić
19:09 26.10.2009.

Možda bi bilo pametnije umjesto užeta da se sajle uzmu. Vjerovatno bi trebalo nasukanca ne direktno samo vuči; nego zadnji kraj ljevo desno pokretati a treči da onda da vuku natrag ...