Kolumna

Zbog socijalističkog mentaliteta zemlja smo visokog rizika

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Zbog socijalističkog mentaliteta zemlja smo visokog rizika
24.08.2017.
u 10:57
Često volimo isticati svoje mane, a zaboravljamo da smo među rijetkim zemljama svijeta u kojoj je građanima osigurano obrazovanje, pristup zdravstvu te u kojoj mogu uživati blagodati sigurnosti
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je nedavno proglašena jednom od deset najmanje rizičnih zemalja za poslovanje, ali koliko god takva ocjena zvuči laskavo dobivena je na temelju kriterija koji su ocijenili segmente gospodarstva ne gledajući ukupni kontekst u kojem se odvija poslovanje na domaćoj sceni. Po jednostavnosti poslovanja Hrvatska je redovito na začelju jer administrativne prepreke, komplicirana legislativa i previše papira potrebnih za dozvole i pokretanje biznisa anuliraju pogodnosti kojih u Hrvatskoj svakako ima.

Umjesto koncentriranja na poziciju na listi Hrvatska bi trebala više energije usmjeriti u efikasnost tržišta koje bez daljnjega ima puno potencijala i prednosti u odnosu na zemlje konkurente. Imamo visoko kvalificirane radnike za mnoge sektore koji koštaju osjetno manje nego oni u razvijenoj Europi, geografski položaj omogućava brzu dostupnost roba prema cijelom kontinentu, a nemali broj puta istaknuto je i da se Hrvatska može osloniti na prirodna bogatstva u razvoju gospodarskih djelatnosti.

Često volimo isticati svoje mane, a zaboravljamo da smo među rijetkim zemljama svijeta u kojoj je građanima osigurano obrazovanje, pristup zdravstvu te u kojoj mogu uživati blagodati sigurnosti, koja postaje sve važniji kriterij u svijetu koji živi u strahu od terorizma. Sklonost prema štednji i investicijama u nekretnine građane je Hrvatske svrstalo među najbogatije nekretninama, a time i manje ovisne o financijskim krizama međutim da bi ostvarili pune potencijale i dosegnuli pravo društvo blagostanja prepreku nam čini netržišni način promišljanja koji utječe na donošenje većine odluka na državnoj razini. Socijalistički mentalitet u kojem zavidimo onima koji su sposobni iskoračiti iz prosjeka podloga je za progresivne poreze koji destimuliraju najuspješnije od rada u Hrvatskoj.

Negativne posljedice su dvostruke: iseljavanje najpotentnijeg sloja stanovništva u zemlje koje im nude bolje uvjete te preseljavanje inozemnih tvrtki u ekonomije koje manje porezno opterećuju vodeći kadar. Jedna je to od blažih zamjerki poslovnih ljudi poslovanju u Hrvatskoj, a puno više ih smeta činjenica da se zakoni koji im utječu na poslovanje često mijenjaju te da je administracija svojom sporošću i rigidnošću sposobna zaustaviti i najbolju investiciju. Zemlja s toliko prirodnih bogatstava i državne imovine morala bi biti jedna od najprivlačnijih destinacija za ulagače, a u stvarnosti je ulaganja uglavnom zaobilaze jer nema sustavnih kriterija ni pravila pa stoga ne treba čuditi da se investicije najteže oporavljaju nakon krize. Visoke pretkrizne razine investicija, podsjetimo, postignute su uz pomoć državne aktivnosti na infrastrukturnim projektima poput autocesta, iz čega možemo zaključiti da smo problem s investicijama imali uvijek. Hrvatska je zapravo visokorizična zemlja za kapital, što se mora i može popraviti jedino ako cijelo društvo promijeni paradigmu te shvati da bez uspješnih nema napretka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

ST
stefj
11:23 24.08.2017.

Nije to socijalistički mentalitet, nego neokomunistički... Nema oporavka dok preko polovina zaposlenih radi u državnom i javnom sektoru, dok 2/3 stanovnika ovisi direktno o proračunu. Zato imamo visoke poreze, zato nema reformi, investicija, zato je takva birokracija i zato je tolika antipoduzetnička klima Zato se više cijeni podobnost i prazna priča, nego struka, znanje i rad...Niska cijena rada, o kojoj svi pričaju, odnosi se neto primanja, no tu cijenu investitori ne vide, jer je radi poreza bruto plaća jako visoka, Ako pogledamo npr. Irsku, gdje odlazi struka, tamo su opterećenja na plaću višestruko manja, pa dolazimo do apsurda, da zaposlenici za malo veći bruto imaju i duplo veću neto plaću nego kod nas... Slična stvar je i s poslovanjem. Nije porez na dobit toliko visok, koliko sve vezano uz poslovanje. Gomila (preko 500) parafiskalnih nameta, viskoa cijena kapitala, preko 15000 kazni koje inspektori propisuju prema vlastitom tumačenju, a o birokraciji i propisima da ne pričamo... Što se tiče zdravstva, to što je besplatno ne znači da je dobro. Nije normalno da se za pregled očiju čeka godinu dana, da se s tumorom čeka operacija 10 mjeseci ili hitan slučaj srca 2 mjeseca. Namjerno se održava takav sustav da bi cvjetala korupcija, ne samo u zdravstvu, nego u cijelom javnom sektoru. Korupcija je kao u komunizmu, možda i veća... E tu je najveća krivnja politike, nisu sposobni napisati jednostavne, jednoznačne zakone.

SU
supertonkica
14:56 24.08.2017.

Smeta liberalnom kapitalizmu jer imamo sigurnost u nekretninama i vikendicama što nismo spremni dovoljno na rizik da nam banke zdipe kapital i da budemo njihovo roblje.U Jugoslaviji smo gradili kuče i vikendice i nitko nam ih otet neće.

Avatar tituš
tituš
14:41 24.08.2017.

Taman što su nam neki priznali kako smo najsigurnija zemlja i ekonomija, evo neke Šunjerge koja tvrdi suprotno!