Marijana Petir:

Pozivam Vladu da sa Slovenijom riješi pitanja odlaganja nuklearnog otpada

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marijana Petir
31.03.2016.
u 15:11
'Sve je rađeno u uredu, nikakva provjera terena nije provedena. Pa oni su nas uvjeravali da su geolozi 1992. godine bili u obilasku Trgovske gore, a tada je to pdoručje bilo okupirano.'
Pogledaj originalni članak

"Pozivam Vladu RH da sa Slovenijom otvore dijalog oko rješenja pitanja odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada. Slovenija je utvrdila lokaciju i predvidjela dvije kazete za zbrinjavanje otpada iz nuklearke Krško, jednu za slovenski, a drugu za hrvatski dio otpadaSve dozvole su dobivene za prvu kazetu, a spremni su pokrenuti postupak i za našu. Rečeno je i kako ne bi bio problem da tu Hrvatska zbrinjava i svoj medicinski radioaktivni otpad jer je riječ o maloj količini" - rekla je zastupnica HSS-a u Europskom parlamanetu Marijana Petir na tiskovnoj konferenciji uoči sutrašnjeg (petak) završetka javne rasprave o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Istaknula je kako dijalog sa Slovenijom prošla Vlada uopće nije imala.

Istaknuvši kako direktive Europske unije ne obvezuju države članice da svoj radiaktivni otpad moraju zbrinuti baš na svom teritoriju, M. Petir dodatno smatra kako je lokacija vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori potpuno neadekvatna za smještaj radioaktivnog otpada, a s njom se slaže i načelnica Majura.

"Sve je rađeno u uredu, nikakva provjera terena nije provedena. Pa oni su nas uvjeravali da su geolozi 1992. godine bili u obilasku Trgovske gore, a tada je to pdoručje bilo okupirano. Uz to na zadnjim izmjenama županijskog Prostornog plana MORH je iskazao kako je Čerkezovac perspektivni vojni objekt" – kazuje načelnica Majura, Klementina Karanović.

HSS-ovci ističu kako je riječ o lokaciji u blizini izvora pitke vode, da su se protiv namjere odlaganja radioaktivnog otpada izjasnili svi mještani Dvora, na čijem je području Čerkezovac, kao i lokalna vlast te da se nije uzela u obzir ESPO konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, obzirom je predviđena lokacija udaljena svega kilometar od granice s BiH i tri kilometra od Novog Grada s 15.000 stanovnika. HSS je poslao i službene primjedbe na Studiju, za koje se, kažu, nadaju da će ih uvažiti, no upozoravaju i na pritiske.

"Visoki dužnosnici ustanova koji provode postupak radili su pritisak na svoje neistomišljenike kako bi promijenili mišljenje. Pozivalo se ljude na razne sastanke po kafićima, nudilo im se izlete u Sloveniju." - rekla je načelnica Karanović.

"To je nedopustivo u demokratskoj praksi i ukoliko bi se takvi pritisci nastavili pobrinut ću se da u Europskoj uniji saznaju kako se u Reublici Hrvatskoj provode javne rasprave" - rekla je u Sisku Marijana Petir.

>> Petir: Smirila sam grčke neonaciste i spriječila incident

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.