U Saboru rasprava o rebalansu proračuna

Maras: Sramota je da i nakon 45 dana od potresa Zagreb izgleda kao ruševina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gordan Maras
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Gordan Maras o korupciji na zagrebačkom Adventu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gordan Maras o sudjelovanju Grada Zagreba u obnovi nakon potresa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Gordan Maras održao konferenciju na temu financija Grada Zagreba
12.05.2020.
u 12:57
- Govorimo o iznosima koji su predviđeni za kratke intervencije. Za dva dana ćete čuti i naše daljnje aktivnosti. Niti jedan rebalans i proračun to ne može riješiti, to je višegodišnje pitanje kojim treba pristupiti sustavno - odgovorio je Marić ne preciziravši ništa više vezano uz Zakon o obnovi Zagreba.
Pogledaj originalni članak

Danas je u Saboru započela rasprava o rebalansu proračuna nakon što je on prošli tjedan predstavljen u Vladi te se o njemu raspravljalo i na niz saborskih odbora. Zastupnicima i zastupnicama rebalans proračuna predstavio je ministar financija Zdravko Marić koji je odmah na početku kazao kako je ovo što se sad događa prvi put da se s rebalansom dolazi u prvoj polovici godine. Korona je učinila svoje pa nas je zbližila nešto ranije, reče ministar Marić nastavljajući iznositi podatke. 

- Predviđen je pad gospodarske aktivnosti od 9,4%, a sjećate se kad smo predstavljali proračun za 2020. govorili smo o rastu od 2%. Okolnosti koje je korona virus uzrokovao, sa zatvaranjem ekonomije, ima efekte na te indikatore. Pad osobne potrošnje predviđa se oko 7%, pad investicija oko 9%, pad izvoza roba i usluga oko 30% i pad broja noćenja stranih turista oko 70%. Što se tiče tržišta rada, predviđen je pad zaposlenosti od 3,3%, odnosno rast stope nezaposlenosti na 9,5% - navodio je Marić nimalo utješne podatke. Inače, rebalansom se predlaže da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna, pa bi oni iznosili 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na ranije planiranih 147, 3 milijarde kuna.

Što se tiče gubitnika, zbog rebalansa najveći nominalni pad proračunskog iznosa imaju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, i to za 811 milijuna kuna te 806 milijuna kuna. Posljedice su sa znatno smanjenim iznosima osjetili i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo regionalnoga razvoja, dok su dobitnici rebalansa proračuna jedino Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (iznos je povećan za 4,75 milijardi). Ministarstvo zdravstva (povećanje za 93,7 milijuna kuna) i Ministarstvo poljoprivrede. 

Nakon uvodnog izlaganja ministra Marića uslijedile su brojne replike

- Mali iznajmljivači neće ostvariti prihode koji su bili planirani za travanj, svibanj, a najvjerojatnije ni za lipanj. Kako je službeni plan Vlade da se te obveze neće otpisati, hoće li se oni otpisati ili će ih morati platiti - zanimalo je Peđu Grbina (SDP). Nadovezao se i njegov stranački kolega Gordan Marasa kojeg je zanimao Zakona o obnovi Zagreba. 

- Vidimo iz rebalansa da iznos za obnovu iznosi ispod 100 milijuna kuna, što je 400 puta manje nego što je procijenjena šteta. Kao čovjek koji živi u Zagrebu i koji je član HDZ-a, smatrate li da je u redu da idemo na izbore bez tog Zakona i da ne kažemo građanima da stojimo iza njih - kazao  je Maras dodavši da je sramota da i nakon 45 dana Zagreb izgleda kao ruševina. 

- Sve je propisano na stranicama Porezne uprave. Izuzev onih koji su izuzeti od plaćanja nekih poreza, to je najmanje oporezivi segment poreznog sustava i nećemo ga zanemariti, ali kada uzmemo u obzir cijenu od 300 kuna po krevetu godišnje - uzvratio je Marić Grbinu dok je na pitanje o Zakonu o obnovi Zagreba kazao da je rebalansom osigurano dodatnih 100 milijuna kuna, čemu treba pridodati i 41 milijun kuna na Fondu za zaštitu okoliša. 

- Govorimo o iznosima koji su predviđeni za kratke intervencije. Za dva dana ćete čuti i naše daljnje aktivnosti. Niti jedan rebalans i proračun to ne može riješiti, to je višegodišnje pitanje kojim treba pristupiti sustavno - odgovorio je Marić ne preciziravši ništa više vezano uz Zakon o obnovi Zagreba. 

Hrvoja Zekanovića (HRAST) zanimalo je pak koliko se bespovratnog novca može očekivati iz EU, pa je izrazivši nezadovoljstvo Marićevim odgovorom da su pregovori na razini EU u tijeku pa će se tek vidjeti što slijedi, ustvrdio kako nema europske solidarnosti te da iz EU nećemo dobiti ni lipe, a Vlada istodobno rebalansom predviđa manje novca. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RE
redo
13:24 12.05.2020.

A što ste Vi, gospodine Maras, mislili? Da će se obnoviti za dva tjedna! Kako imate obraza na nevolji jadnih ljudi skupljati političke poene! Očito je kako u životu niste nikada zamijenili žarulju. Da jeste, znali bi kako se neke stvari ne mogu odraditi preko noći. Nikada u životu niste ništa izgradili, već preko noći dobili, a onda mislite da se na takav način sve rješava!

DU
Deleted user
14:26 12.05.2020.

Gospodine Maras, molim Vas nemojte obmanjivat javnost nego navedite točno kako, tko sa čime se to sve može brzo urediti. Ova Vaša priča zvuči isto kao da ja Vas pitam zašto se ljepše ne počešljate kad istupate na medijima i samo pljujete po svemu a ništa ne radite dobroga za narod RH.

AF
afer
13:15 12.05.2020.

A vama muka, možete samo lajat oko kazana, LOL