Kolumna

Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto

Foto: DPA/Pixsell
Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto
27.06.2019.
u 09:50
Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel
Pogledaj originalni članak

Šteta što su politička i diplomatska lobiranja tajna - da nisu, Hrvatska bi mogla izravno vidjeti kako se to radi iza zatvorenih vrata i kolika je mašinerija potrebna da se postigne neki vanjskopolitički cilj. U ovom slučaju, odabir hrvatske kandidatkinje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Marija Pejčinović Burić kao ministrica vanjskih poslova u javnosti je bila gotovo nezamjetna - o poslu koji radi nije govorila nikada pa je i njezina stručnost ostala neprimijećena. A biografija joj nije slaba strana, dapače. No iskustvo, domaće i strano, uči nas da iskustvo i sposobnosti nisu dovoljni za bilo kakvu poziciju ako izostane jaka podrške vlade. Kandidat bez potpore države, ostavljen je bez logistike i političke intervencije na najvišim razina. Ne uspoređujući kvalifikacije i sposobnosti, u takvu samotnu avanturu uputila se Vesna Pusić u utrku za glavnu tajnicu UN-A, i propala.

Kod Marije Pejčinović Burić radilo se na više razina - jedan dio je ona obavljala sama. Na ruku joj je išlo i uspješno vođenje predsjedanja Odborom ministara, tijelom Vijeća Europe. Lobiranje kod kolega, na bilateralnim susretima ili na sastancima u Bruxellesu te s izaslanstvima Vijeća Europe odrađivala je ministrica, i to sustavno, jednu po jednu državu. Na visokoj razini, taj je posao odrađivao premijer Andrej Plenković. Veliku je ulogu tu odigralo lobiranje preko Europske pučke stranke, kad je Plenković uspio pridobiti šefa EPP-A Josepha Daula da se postave zajedno i da u zajedničkom pismu pozovu pučane da podrže hrvatsku kandidatkinju.

Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i ono kod drugih kolegama, i izvan obitelji pučana, bilateralno ili na sastancima Europskog vijeća. Rezultat toga svega jest taj da Hrvatska nikada nije bila u ovakvoj situaciji i to u dva pogleda. Nikada nije imala “svog” čovjeka na čelnom mjestu neke velike međunarodne organizacije. No - što je možda i važnije - nikada do sad nisu u hrvatskoj vladi postojale takve ambicije i uvjerenost, pa i umreženost, da uopće pomisle da bi jedan Hrvat ili Hrvatica mogao zasjesti na takvo mjesto.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MO
moškov
09:54 27.06.2019.

mvp je leglo stranih interesa....

Avatar anti_komunist
anti_komunist
10:09 27.06.2019.

ta je iz budina legla......nebu hrvatska od nje imala nikakve koristi.......isto.kao sto nije imala dok je bila ministarka.......

NI
Nikost
10:17 27.06.2019.

Koja Hrvatica!?? Pa ovo je srpska zastupnica!