SVE PRIVLAČNIJA

Mala država koja je nekada pripadala SSSR-u sada je hit-destinacija

Foto: Getty Images
Gruzija
Foto: Getty Images
Gruzija
Foto: Getty Images
Gruzija
Foto: Getty Images
Gruzija
Foto: Getty Images
Gruzija
04.09.2019.
u 13:18
Do 2025. godine, prema vladinim dokumentima, plan im je privući više turista iz EU, Sjeverne Amerike, s Bliskog istoka i iz Azije
Pogledaj originalni članak

Gruzija je pripadala Sovjetskom Savezu i ruski utjecaj oduvijek je u toj zemlji snažan. Ovo je vrlo fascinantna zemlja lijepih krajolika, drevne kulture, crkava, samostana usječenih u stijene, izvanrednih plesova i glazbe te odličnih jela, vina i čaja. S vremenom postaje omiljena destinacija brojnih turista iz cijelog svijeta.

Broj turističkih posjeta Gruziji s nekoliko stotina tisuća godišnje narastao je na gotovo 6,5 milijuna u posljednjih 20 godina. Razlog tome su goleme političke promjene i kampanja vlade ove zemlje da Gruzija postane top-destinacija u svijetu.

U posljednja dva desetljeća ekonomija zemlje neprestano je rasla za oko 4,5% godišnje, čak i uslijed turbulencija globalne financijske krize, napetosti s Rusijom 2008. i pada cijena roba. Istodobno se siromaštvo prepolovilo s 32,5% u 2006. na 16,3% u 2017. Turizam je veliki dio te priče koji čini 7,5% rasta BDP-a zemlje u 2018. godini.

Do 2025. godine, prema vladinim dokumentima, plan im je privući više turista iz EU, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije, ali i povećati prosječnu potrošnju gostiju s trenutačnih 328 dolara unutar pet dana na 600 dolara tjedno.

Foto: Getty Images
Gruzija

Riješili i problem engleskog jezika

Od studenoga uvode Ryanairove zračne linije iz Milana, Bologne, Marseillea i Kölna.

Nadalje, veliki problem u Gruziji bio je engleski jezik. Naime, uglavnom su samo mladi znali engleski. No, kako Gruzija ulaže u turizam, i ovdje su našli rješenje. Godine 2011. privukli su čak 1500 stranih profesora engleskog. Svaki profesor od države je dobio besplatan smještaj i dodatni financijski stimulans od 275 dolara mjesečno. Gruzija je sada na 45. mjestu u svijetu po poznavanju engleskog jezika.

Također, jedan od najjednostavnijih načina da se potakne turiste da dođu u zemlju jest otvoriti granice. Građani iz gotovo 100 zemalja sada mogu posjetiti Gruziju bez ikakvih viza, piše Quartzy.

Od ranih godina neovisnosti 1990-ih, Svjetska banka izdvojila je više od 2,4 milijarde dolara za podršku rasta Gruzije i njezine turističke industrije koja se tek razvija. To je uključivalo pomoć u razvoju lokalnih turističkih središta, uspostavljanje sustava zaštićenih područja, obnovu kulturnih dobara i gradskih središta te financiranje razvoja turističkog poslovanja.

Video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SV
Svarogov
16:46 04.09.2019.

Gruzija ( Grusija , Gornja Rus ) .

Avatar mason
mason
18:15 04.09.2019.

Svima ide boje otkako nisu sa rusima. Rusi su ka kuga samo sire zlo .