ZAKON O POBAČAJU

Majka optužena za ubojstvo nerođenog djeteta, žena koja je pucala u nju oslobođena

Foto: Handout/Reuters/Pixsell
Majka optužena za ubojstvo nerođenog djeteta, žena koja je pucala u nju oslobođena
28.06.2019.
u 11:12
Jones je jedna od prvih žrtava drakonskih zakona protiv pobačaja koje je savezna država Alabama uvela u svibnju ove godine, a koji ne dopuštaju pobačaj ni pod kojim okolnostima i jedan je od najstrožih u Americi.
Pogledaj originalni članak

Trudnica koju je druga žena upucala u trbuh s pet metaka optužena je za ubojstvo svojeg nerođenog djeteta. Meci su ubili fetus i teško ranili Afroamerikanku Marshu Jones (27).

Velika porota u gradu Jeffersonu ovu je nesuđenu majku optužila za ubojstvo i odredila da će suđenje čekati u zatvoru. S druge strane, žena koja je pucala u nju oslobođena je svake krivnje. Jones je jedna od prvih žrtava drakonskih zakona protiv pobačaja koje je savezna država Alabama uvela u svibnju ove godine, a koji ne dopuštaju pobačaj ni pod kojim okolnostima i jedan je od najstrožih u Americi.

Njezin najveći grijeh jest to što se u prosincu prošle godine na ulici posvađala s drugom ženom koja je izvadila pištolj i u nju ispalila pet hitaca. Prema najnovijem zakonu o pobačaju u Alabami, Marsha Jones zapravo je svađom na ulici izazvala smrt svoga nerođenog djeteta, što je prema zakonu kažnjivo.

Brojne grupe za zaštitu ljudskih prava i prava žena uhvatile su se za ovaj slučaj naglašavajući kako se sada taj zakon koristi i protiv trudnica. Najavili su pravnu borbu do kraja, a Marshi poručuju da će je izvući iz zatvora i da će je osloboditi svih optužbi. Aktivistice su zgrožene cijelim ovim slučajem, osobito u kontekstu činjenice da je Marsha Afroamerikanka u Alabami, jednoj od južnih država s najviše rasizma. Naglašavaju kako se čini da ni pravosuđe ne preže od rasizma.

Žena koja je pucala u trudnicu oslobođena je optužbi pred odredbama također izuzetno kontroverznog i čudnog zakona te države prema kojem svatko ima pravo obraniti sebe svim sredstvima ako se utvrdi da je razlog za to opravdan. U slučaju žene koja je ispalila pet metaka u trudnicu koja ju je navodno ugrozila time što se s njom posvađala, porota je zaključila da je primijenila odgovarajuću silu kako bi se obranila od napada. I policija je bila na njezinoj strani – žrtvom su proglasili nerođeno dijete, a njegovu majku glavnom i jedinom osumnjičenicom za ubojstvo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
11:49 28.06.2019.

Jbt. ako je ovo točno onda je Amerika skroz otišla u klinac. Iako, nekako ih mogu zamisliti da provode takav zakon. Pa oni su puni totalno stupidnih zakona.

Avatar Radagast
Radagast
12:05 28.06.2019.

Pročitah članak, otpijem kavu i pomislim kako je dobro što sam prije koju godinu otkazao pretplatu nekad uglednom Večernjem listu.

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
11:33 28.06.2019.

“The investigation showed that the only true victim in this was the unborn baby,” Reid told AL.com. “It was the mother of the child who initiated and continued the fight which resulted in the death of her own unborn baby.” “When a 5-month pregnant woman initiates a fight and attacks another person, I believe some responsibility lies with her as to any injury to her unborn child,” he said. “That child is dependent on its mother to try to keep it from harm, and she shouldn’t seek out unnecessary physical altercations."