KBC Split: Nije joj bilo spasa

Majka djevojčice nazvala je Hitnu pomoć koja ju je zatekla u vrlo teškom stanju, obdukcija će otkriti uzrok smrti

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Klinički bolnički centar Split
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ministrica Nataša Tramišak i ravnatelj KBC Split Julije Meštrovć obišli gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
KBC Split
13.10.2022.
u 18:23
Dijete je imalo brojne dijagnoze, zbog čega je bilo u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Njegovateljica joj je bila majka
Pogledaj originalni članak

U splitskom KBC-u danas je umrlo dijete, šestogodišnja djevojčica koja je dan ranije dovezena u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Navodno je po tijelu imala modrice, dekubitise i znakove zapuštanja. O događaju su javnost izvijestili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

– Danas oko 13 sati zaprimili smo informaciju kako je u splitskoj bolnici preminulo dijete. Policija poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenice i okolnosti smrti djeteta – izvijestili su iz PU. O događaju su obavijestili Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Naložena je obdukcija nakon koje će se utvrditi točan uzrok smrti djevojčice.

Susjedi: Požrtvovna majka

Riječ je o djetetu s brojnim dijagnozama i oštećenjma koja je upravo zbog svog teškog zdravstvenog stanja bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Obitelj, kako su izvijestli iz splitskog Centra za socijalnu skrb, nije bila pod njihovim nadzorom, niti je išta upućivalo na moguće zlostavljanje, zanemarivanje ili zapuštanje djeteta. Ministarstvo socijalne skrbi zatražilo je detaljno izvješće splitskog Centra.

– Nismo imali informacije o neadekvatnom postupanju unutar obitelji. Radilo se o djetetu s teškim i trajnim oštećenjima zdravlja s brojnim zdravstvenim problemima i po toj osnovi obitelj je ostvarivala prava jer takvo dijete zahtjeva pojačanu skrb i njegu. Majka je bila njegovateljica – izjavila je za Dalmatinski portal Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Splitu.

Susjedi obitelji novinarima su ispričali kako je djevojčica živjela s majkom koja se brinula o nepokretnom djetetu. Rođena je s teškim ošetećenjima, imala je brojne teške dijagnoze, cijelog života je prikovana za krevet i na aparatima, a njezina se majka navodno za nju oduvijek požrtvovno brinula. Susjedi su uvjereni kako ona nikada ne bi naudila svojoj kćeri i očekuju da će se doznati točan uzrok smrti.

Na njezin poziv u srijedu je i došla Hitna medicinska pomoć i zatekli su djevojčicu u vrlo teškom stanju. Unatoč naporima liječnika, na koncu joj nisu uspjeli pomoći. Slučaj je izazvao silan interes javnosti pa se priopćenjem obratila splitska bolnica.

Oživljavala je i hitna

– U hitnu pedijatrijsku ambulantu KBC-a Split je 12. listopada u 20:10 sati dovedeno dijete s kroničnim bolestima, zbog kojih je ranije bilo liječeno u bolnici. Dijete je dovela hitna medicinska pomoć već provodeći postupke oživljavanja. Nakon prijema nastavljeni su postupci oživljavanja, a zatim i liječenja u Zavodu za intenzivnu pedijatriju. Unatoč svim primijenjenim postupcima intenzivnog liječenja dijete je umrlo 13. listopada u 13.26 sati. O svemu navedenom obaviještene su nadležne službe sukladno proceduri – izvijestili su iz KBC-a Split.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Cohen
Cohen
21:38 13.10.2022.

Šta su se mediji razvikali o mogućem zanemarivanju i zlostavljanju prije nego su čuli da je devojčica trebala palijativnu skrb. Zna se tko treba palijativnu skrb. Duboka sućut majci i baki.

DU
Deleted user
20:13 13.10.2022.

Ne prenosite mišljenja susjeda ni rodbine. Čekajte ezultate obdukcije. Većina ljudi nije u stanju ocijeniti ništa, ni da im crtaš.