Virovitica

Luk kupujmo iz Italije, papriku iz Španjolske, a krumpir iz Egipta

Foto: Marija Lovrenc/VLM
Luk kupujmo iz Italije, papriku iz Španjolske, a krumpir iz Egipta
10.05.2010.
u 15:49
Voće i povrće iz uvoza često je jeftinije nego domaće - kilogram paprike uvezene iz Španjolske prodaje se po 6,99 kuna, a one iz Splita za 30 kuna.
Pogledaj originalni članak

Dok na klupe virovitičke gradske tržnice dolaze prvi krastavci, mladi luk i rotkvice iz domaćeg uzgoja, koji su nicali ili pod plastenicima u virovitičkoj okolici ili u gredicama u vrtovima vrijednih domaćica i baka, Virovitičani na izbor imaju voće i povrće iz uvoza - i to iz cijelog svijeta. Usporedili smo cijene i ponudu na tržnici i u centrima, te provjerili otkud dolaze neki od najtraženijih proizvoda koji se ovih dana nude kupcima željnima zdrave hrane.

Domaće uglavnom skuplje

Za papriku iz Splita prodavači na tržnici traže 30 kuna po kilogramu, a španjolsku papriku u jednom trgovačkom centru prodaju za svega 6,99 kuna po kilogramu! Stari luk, koji prodavači na tržnici iz svog prošlogodišnjeg uroda nude po cijeni od 6 do 8 kuna po kilogramu centri nude iz Italije ili Austrije, a cijena mu je između 8 i 13 kuna. Krumpir pak dolazi odasvud - domaći, iz Hrvatske i s virovitičkih polja stoji 8 kuna po kilogramu, a uvezeni iz Makedonije prodaje se po 6 kuna. Mladi krumpir pak dolazi iz Egipta i stoji oko 7 kuna po kilogramu, odnosno 8 kuna ako je iz Istre. Mrkva je iz Nizozemske i Austrije, salata iz Nizozemske, rajčice iz Makedonije. Češnjak u gotovo svim centrima i na tržnicu dolazi iz - Kine. Naranče su iz Grčke i Austrije, banane iz Ekvadora i Makedonije, a prve jagode, dozrele u Kutini, stoje 30 kuna po kilogramu.

- Za nekoliko tjedana u ponudi će biti prvi domaći karfiol, kupus i kelj, a sada imamo salatu, mladi luk i rotkvicu. Svakodnevno prodamo gotovo sav mladi luk, potražnja je za domaćom salatom i rotkvicama, a mislim da je prednost centara samo u tome što se ondje ti proizvodi mogu kupiti na karticu, a ovdje primamo isključivo gotovinu - kaže Ivana Suhanek, prodavačica na tržnici.

Potvrda kvalitete

Njezina kolegica Zora Lugarić ističe da Virovitičani svakodnevno od nje kupuju poriluk i prve krastavce koji su prije neki dan stigli na tržnicu.

- Ljudi su ovdje navikli na domaće i provjereno, pa nam se uvijek vraćaju. Ponuda je velika i teško se izboriti za dokazano domaće, ostaje samo da kupci sami provjere i uvjere se u kvalitetu - smatra Zora Lugarić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DŠ.
22:42 10.05.2010.

To \"domaće\" onečišćenije je pesticidima nego strano jer je Hrvatska druga u Europi, iza Nizozemske, po upotrebi umjetnoga gnojiva na obradivoomu hektaru površine. Ispada da je zdravije kinesko smeće nego naše domaće voće i povrće!

MO
mojzagi
22:22 10.05.2010.

\"Super\" a u Slavoniji i sve okolo su nam polja neobradjena, sramota i kuda to vodi? Pa sverceri i preprodavaci uzivaju samo uvozi, rulja ce pojesti sav taj skart!!!

LE
leckleck
23:05 11.05.2010.

CIRIL je glup. Ta voda sto se prodaje po 19 centi je dumping cijena i to je voda trgovacke marke koja se po pravilu ne bi smjela prodavati po toj cijeni. Ja osobno ne bih pio tu vodu zato sto ne valja, probao sam...