MINISTAR RAZMATRA

Lokalnim čelnicima ograničiti broj mandata: Evo što bi se još moglo mijenjati

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lovro Kuščević
28.07.2017.
u 19:03
Lovro Kuščević Povjerenstvu je predložio 30 svojih ideja koje bi se u zakonu kojim se definira funkcioniranje lokalne samouprave mogle promijeniti
Pogledaj originalni članak

Ministar uprave Lovro Kuščević razmatra znatno šire zahvate u izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nego što je to dosad bilo najavljeno. U izmjene zakona primarno se krenulo kako bi se spriječilo da predstavnička tijela (skupštine, gradska i općinska vijeća) na proračunima ruše izravno izabrane gradonačelnike, načelnike i župane, međutim to nisu jedine promjene o kojima se razmišlja.

Pročelnici profesionalci?

Povjerenstvo koje je Kuščević okupio za izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na njegov će prijedlog razmatrati i mogućnost da se lokalni izbori spoje s parlamentarnim izborima (kako bi se povećala izlaznost), ograničenje broja mandata (možda na dva) gradonačelnicima, načelnicima i županima (što teško da će sami lokalni čelnici koji sudjeluju u tom povjerenstvu prihvatiti), razmatrat će se i broj vijećničkih mandata po lokalnim parlamentima, ali i naknade koje vijećnici dobivaju za svoj posao, odnosno jesu li one u skladu s lokalnim proračunima, odlučit će se jesu li pročelnici u gradskim i županijskim upravama profesionalci ili im mandat počinje i završava s lokalnim čelnikom...

Kuščević tvrdi da nije intencija potpuno ukinuti mogućnost da na nove izbore moraju i lokalni čelnik i predstavničko tijelo ako lokalni parlament ne prihvati proračun. Kuščević objašnjava da će se definirati situacije u kojima će zbog neprihvaćenog proračuna na izbore ići i lokalni čelnik i skupština ili vijeće i one u kojima će na izbore samo predstavničko tijelo.

Izmjene već najesen

Predstavnička tijela postala su tržnice na kojima se ucjenjuje izvršnu vlast. Odredit ćemo u kojim situacijama može biti opravdano rušenje čelnika na proračunu, a u kojima ne. Predložio sam 30 stavki koje se u zakonu mogu mijenjati ili razmotriti – rekao nam je Kuščević.

Plan je da izmjene zakona budu prihvaćene već najesen (proračuni se usvajaju do kraja prosinca), a Povjerenstvo u kojem sudjeluju šefovi zajednice županija te udruge gradova i općina, kao i Ministarstvo financija, znanosti i, naravno, uprave prvi je sastanak imalo prekjučer. Zadatak su im nova rješenja.

Što bi se sve moglo promijeniti u Zakonu o lokalnoj samoupravi

1. Spajanje izbora Kada bi se lokalni izbori spojili s parlamentarnima, možda bi se postigla veća izlaznost (više se ne ponavljaju izlaznosti iz 90-ih)

2. Ograničenje mandata Razmatrat će se i ideja da se lokalnim čelnicima ograniči broj mandata, sada imamo primjere da su neki gradonačelnici ili župani 20-ak godina

3. Rušenje na proračunu Želi se zaštititi izravno izabrane lokalne čelnike od rušenja na proračunu, ali ta se mogućnost neće potpuno ukinuti

4. Pročelnici Analizirat će se jesu li pročelnici u lokalnim upravama profesionalci ili dolaze i odlaze s lokalnim čelnikom..

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

RS
rasta sev
00:12 29.07.2017.

Pola Županija i pola općina treba ukinuti i onda ograničiti mandat na 2 puta nakotilo se previše nametnika koji samo troše i ništa ne privređuju.

DU
Deleted user
19:43 28.07.2017.

nacelnicima opcina i gradica limitir ati place na recimo 7000kn neto sluzbeni auto skoda fabia proracune ako ne donesu na vrijeme poslati im nalog da je proracun odredjen ustrojiti i disciplinirati te sluzbenike koji glume mocnike itd

IC
ICCO
19:36 28.07.2017.

Bilo bi potpuno pogrešno da neprihvaćanje proračuna od strane vijeća ili Skupštine ne znači i pad gradonačelnika ili župana. E tek onda bi riječ lokalni šerif dobila puninu smisla jer tko mi šta može, mogu šta hoće-nemožete mi ništa. Pa smisao i je da vijeće kontrolira da gradonačelnik ne luduje i radi gluposti u proračunu inače treba ukinuti vijeća i skupštine jer nesluže ničemu. Svakako ograničiti mandat na max 3 iako je i to puno jer nema te firme osim self-privatne u kojoj direktor stoluje 20 god. pa i više. To je jednostavno besmisleno, neinovativno, nazadno i sa velikom mogućnošću koruptivnih djelovanja. Gradonačelnik mora obraniti svoju poziciju vrhunskim rezultatima ali Bože moj, i najbolji se nakon 10 god. isprazne i rade više po inerciji nego sposobnostima prilagodbe novom vremenu.