Šest mjera

Lokalci gube 1,8 milijardi kuna, Vlada vraća samo pola

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Lokalci gube 1,8 milijardi kuna, Vlada vraća samo pola
04.11.2014.
u 18:15
Kompenzacije – Vlada im daje veći udio od poreza na dohodak, koncesija...
Pogledaj originalni članak

Vlada priprema paket mjera kojim planira kompenzirati polovicu od 1,6 do 1,8 milijardi kuna koliko će županije, gradovi i općine sljedeće godine izgubiti zbog izmjena u porezu na dohodak. Povećanjem neoporeziva dijela dohotka i širenjem poreznih razreda Vlada će građanima ostaviti oko dvije milijarde kuna više na njihovim računima.

Cijenu će najvećim dijelom platiti županijski i lokalni proračuni, stoga Vlada priprema “kompenzacijski paket”.

Kompenzacijski paket

Doznajemo da će se gradovima nadoknaditi 400 milijuna kuna tako što će se povećati njihov udjel u podijeli poreza na dohodak sa 56,5 na 60 posto. Vlada će sa 60 milijuna kuna obeštetiti i županije. Njihov udio u podjeli prihoda od poreza na dohodak povećat će se sa 16 na 16,5 posto. Lokalna samouprava dobit će veći udio i u raspodjeli prihoda od poreza na promet nekretnina. Stopa tog poreza ostaje pet posto, ali se udio koji ide u lokalne proračune diže sa 60 na 80 posto. Time se Vlada odriče 240 milijuna kuna godišnje u korist “lokalaca”. Vlada će povećati i udio lokalne samouprave u raspodjeli prihoda od koncesija. Doznajemo da je Vlada spremna odreći se godišnjeg prihoda od oko 150 milijuna kuna. Treba napomenuti da spomenuti “kompenzacijski paket” još nije službeno potvrđen, da su konzultacije u Ministarstvu financija još u tijeku te da su još moguće male izmjene.

No, već je sada sasvim jasno da sve mjere kompenzacije neće biti dovoljne da se županijama, gradovima i općinama nadoknadi gubitak od 1,6 do 1,8 milijardi kuna koji će im nastati 2015. godine. I svake sljedeće... – Vlada priprema set kompenzacijskih mjera kojima će županijama, gradovima i općinama nadoknaditi otprilike pola iznosa koji će izgubiti zbog izmjena poreza na dohodak. Drugi dio morat će nadoknaditi sami restrukturiranjem svojih rashoda. Ideja je da se gradovi i općine u većoj mjeri okrenu izvorima financiranja iz europskih fondova – objašnjava potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Veći udio od nafte i plina

U tom smislu, Vlada će lokalcima prepustiti još 180 milijuna kuna osnivanjem Fonda za sufinanciranje projekata EU. Taj novi fond financirat će se iz prihoda od poreza na dohodak. Država se odriče 1,5 posto od tog poreza, čime bi se godišnje u fond slilo 180 milijuna kuna. Sve jedinice lokalne samouprave moći će se natjecati za ta sredstva kojima će potom sufinancirati vlastite udjele u dobivenim europskim projektima. Uz taj novi, Vlada će zadržati i postojeći fond “težak” 50 milijuna kuna godišnje iz kojeg se sufinanciraju europski projekti siromašnijih gradova i općina koje to ne mogu iz vlastitih proračuna.

U setu kompenzacijskih mjera Vlada razmatra i povećanje udjela lokalne samouprave u podjeli dobiti od prihoda od eksploatacije nafte i plina u Jadranu i u kontinentalnom dijelu zemlje. Također, Vlada se planira odreći 300 milijuna kuna od poreza na štednju u korist građana koji žive u siromašnijim gradovima i općinama dodatnim povećanjem osobnih odbitaka.

>>Nadogradnja pruge Vinkovci – Vukovar u drugoj polovici 2016.

>>Ponudu za vađenje nafte i plina u Jadranu dalo šest kompanija, a žele 15 od 29 polja

>>'Ako Hrvati žele plaćati kamate i dvije glavnice da nas sve iskamatare, poštovat ćemo volju građana'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

HR
Hrvatska3014
18:46 04.11.2014.

Bože čuvaj Hrvatsku, naše golubove (u Savskoj) i sirotinju.

TH
than
18:47 04.11.2014.

Na kraju ce sve zavrsiti poskupljenjima, jer to kod nas tako ide. Ako nema para dizi poreze, dizi naknade, izmisljaj parafiskalne namete, dizi cijenu vrtica, dizi cijenu parkiranja, dizi... U protivnome bi morali smanjivati place i dijeliti otkaze, a kako rodijaku ili partijskom drugu tako nesto napraviti ?

NO
Norway
18:28 04.11.2014.

Odmah ce svi pohitati i glasati za SDP toliko smo zadovoljni vizijama i dostignucima!