RAT U EUROPI

Kličko odgovorio na kritike predsjednika Zelenskog: 'Ne želim se dati uvući u političke bitke'

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Kyiv Mayor Klitschko visits the place of morning Russian military strike in central Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
Rescuers work at a site of private houses heavily damaged by a Russian missile strike in Dnipro
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Ukrainian servicemen take their weapons and flak jackets from an armoured fighting vehicle after they returned to a position from an assignment in a frontline in Mykolaiv region
Autori Vecernji.hr, Hina
27.11.2022.
u 22:38
Zelenski je prošlog tjedna potaknuo otvaranje "centara nepobjedivosti" diljem Ukrajine, skloništa u kojima će se stanovnici moći ugrijati, imati na raspolaganju vodu, internet, mobilne veze i lijekove besplatno i to 24 sata dnevno
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je u subotu domaćin samita o hrani na kojem je predstavio inicijativu "Žito iz Ukrajine" u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije. Ukrajina je  optužila Kremlj za oživljavanje ''genocidne'' taktike Josifa Staljina dok je Kijev obilježavao sjećanje na glad iz sovjetske ere koja je ubila milijune Ukrajinaca u zimi 1932.-33.

Tijek događaja: 

22:37 - Gradonačelnik Kijeva, bivši profesionalni boksač Vitalij Kličko, odgovorio je ukrajinskom predsjedniku da nema smisla raspravljati čime je odgovorio na kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi se olakšalo stanovništvu suočenom s nestašicama struje i grijanja. 

Uspostavljeno je 430 "grijanih centara" koji pomažu stanovništvu da se nosi s posljedicama ruskih napada na elektrane, rekao je gradonačelnik. Planira se otvaranje još stotinu takvih centara u slučaju ekstremnih uvjeta, objavio je.

Predsjednik Volodimir Zelenski je prošlog tjedna rekao da pristiže "posebno puno pritužbi iz Kijeva" na mjere.

"Ne želim se dati uvući u političke bitke, posebno ne u sadašnjoj situaciji", objavio je Kličko na Telegramu i dodao "To je besmisleno. Moram raditi u gradu".

Kličko je ocijenio da su se predsjednikovi savjetnici upustili u "manipulaciju", a "to nije lijepo. Ni za Ukrajince ni za naše strane partnere". "Danas, kada moramo biti jedinstveni i raditi zajedno, vodi se neka vrsta političke igre", rekao je.

Zelenski je prošlog tjedna potaknuo otvaranje "centara nepobjedivosti" diljem Ukrajine, skloništa u kojima će se stanovnici moći ugrijati, imati na raspolaganju vodu, internet, mobilne veze i lijekove besplatno i to 24 sata dnevno.

Rusija je masovnim napadima uništavala ukrajinska energetska postrojenja pošto je doživjela niz poraza na bojnom polju i povukla se iz južnog grada Hersona, jedinog većeg grada koji je osvojila od početka invazije. 

U noćnom obraćanju u petak Zelenski je rekao da gradonačelnik Kijeva nije učinio dovoljno da olakša situaciju stanovništvu. 

20:46 - Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Janušević rekao je da je ponovno uspostavljena opskrba strujom za 17% kućanskih potrošača u Hersonu.

Ovo je prvi put da se u Hersonu nastavlja opskrba strujom od oslobođenja grada 11. studenoga, navodi The Kyiv Independent.

20:42 - Dvije osobe su ubijene, a jedna ranjena u granatiranju Kurakhove, grada u regiji Donjeck, prenosi CNN. 

Pavlo Kirilenko, načelnik vojne uprave Donjecke regije, izvijestio je da su oštećene i četiri kuće. 

- Rusi dosljedno i ciljano gađaju civile - rekao je Kirilenko i pozvao preostale civile da napuste regiju radi svoje sigurnosti.

17:29 - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je Kijev čini "pogrešku" postavljajući preduvjete za pregovore s Rusijom, tvrdeći da takvi preduvjeti ne dopuštaju početak pregovora, prenosi CNN. 

- Pogreška Ukrajinaca, Volodimira Zelenskog, je što krši klasična načela pregovaračkog procesa. Posebno kada razgovara s divovskom Rusijom. Pa, ne možete unaprijed postavljati uvjete - rekao je Lukašenko. 

- Sjednite za pregovarački stol i tamo iznesite sve uvjete. A drugi princip je klasičan - kompromisi - dodao je. 

17:27 - Ruske snage možda se spremaju napustiti okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje, prema čelniku ukrajinske agencije za nuklearnu energiju.

Ako je to točno, to bi bila velika promjena u strategiji za Rusiju koja već mjesecima drži najveću europsku nuklearnu elektranu kao jednu od svojih ključnih linija fronta, navodi Sky News.

- Posljednjih tjedana primamo informacije da su se pojavili znakovi da se oni možda spremaju napustiti elektranu - rekao je Petro Kotin, šef tvrtke Energoatom.

Ukrajina i njezini saveznici više su puta pozvali Kremlj da napusti elektranu i smanji rizik od nuklearne nesreće.

17:24 - Ukrajina ima dovoljno energije da pokrije samo 80% svojih potreba za električnom energijom, prema državnom mrežnom operateru Ukrenergo.

Tvrdnja dolazi nakon sedmog napada Rusije na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u sklopu nove strategije, prenosi The Guardian.

14:55 - Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič rekao je da su u regiji Herson bila 54 granatiranja, pri čemu je jedna osoba poginula, a dvije su ranjene, uključujući jedno dijete. Ruske trupe povukle su se iz grada Hersona ranije ovog mjeseca, ali su još uvijek u široj regiji.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je u istočnom Donjecku petero ljudi ubijeno u granatiranju u posljednja 24 sata, a napadi su zabilježeni i u područjima Zaporižje i Dnjepropetrovska na zapadu. Guverner Harkiva Oleh Sinehubov rekao je da je jedna osoba tamo poginula te da su tri ozlijeđene.

12:54 - Ukrajina bi trebala preuzeti odgovornost za svaku pravnu akciju protiv Rusije, smatra bivši međunarodni kazneni tužitelj Geoffrey Nice.

Nice, koji je bio glavni tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću, upozorava da bi strane sile mogle izvršiti pritisak na Ukrajinu da prihvati dogovoreno rješenje koje bi moglo kompromitirati Donbas i Krim, ukrajinske regije koje je napala Rusija.

12:20 - Gotovo cijeli Kijev ima ponovno struju četiri dana nakon razornog napada na gradsku infrastrukturu, objavila je vojna uprava u ukrajinskome glavnom gradu. 

Do nedjelje ujutro većim dijelom funkcionira opskrba strujom, vodom, grijanjem i mobilna telefonija, poručeno je putem aplikacije Telegram.

Nastavljaju se završni radovi na električnoj mreži, ali zbog velike potrošnje mogući su lokalni prekidi, priopćile su vojne vlasti.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, kojeg je predsjednik Volodimir Zelenskij kritizirao zbog presporog vraćanja usluga, rekao je za nedjeljno izdanje lista Bild da se rad nastavlja "rekordnom brzinom".

11:50 - Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je za nedjeljno izdanje njemačkog dnevnog lista Welt pohvalio njemačku podršku obrani Ukrajine od ruske invazije, dva dana prije sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Saveza u Bukureštu.

"Snažna podrška Njemačke čini odlučujuću razliku", rekao je Stoltenberg. Njemačku su ranije višestruko kritizirali viši ukrajinski dužnosnici zbog tromosti u pružanju vojne opreme i zato što je odbijala slati teško naoružanje.

Stoltenberg je izjavio da njemačka oprema spašava živote u Ukrajini. No, dodao je i da "svi moramo zadržati našu potporu za Ukrajinu i povećati je".

Među naoružanjem koje je Njemačka dostavila Ukrajini je i suvremeni protuzračni sustav Iris-T, namijenjen obrani od ruskih napada raketama i bespilotnim letjelicama. Iduće godine, Njemačka bi trebala poslati dodatna tri.

Stoltenberg je kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin na nazadovanje svoje vojske reagira "povećanom brutalnošću".

Kao primjer za to je naveo gađanje ukrajinske energetske infrastrukture ususret zimi. "Putin pokušava iskoristiti zimu kao oružje, no neće uspjeti", dodao je šef NATO-a.

11:47 - Estonski ministar obrane Hanno Pevkur ne vjeruje da je Rusija kritično oslabljena čak ni nakon 9 mjeseci rata u Ukrajini.

"Moramo biti iskreni i jasni: Ruska mornarica i zrakoplovstvo manje-više veliki su kao i prije rata", rekao je Pevkur za dpa tijekom posjeta Berlinu.

Premda su ruske kopnene snage izgubile značajnu snagu, imat će "prije ili kasnije" veličinu koju su imale prije 24. veljače kad su počeli ofenzivu - ili čak i veću.

Rusija će također naučiti iz svojeg vojnog iskustva u Ukrajini, tvrdi on: "Nema razloga vjerovati da je prijetnja iz Rusije na bilo koji način smanjena ili da je prijetnja NATO-u smanjena".

Estonija na obranu sljedeće godine planira potrošiti 2,84 posto svojeg bruto domaćeg proizvoda, rekao je. U 2024. svota će rasti do 3,2 posto - mnogo više od općeg cilja NATO-a od 2 posto.

Za potporu ukrajinskoj vojsci već je dano oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda, rekao je. Pevkur je upozorio protiv "umora od rata" zapadnih država. "Upravo to Rusija želi postići ... Rusija je spremna dulje trpjeti", rekao je.

10:55 - Britanski premijer Rishi Sunak na svom je Twitter profilu podijelio poruku podrške Ukrajini.  ''Vjerujemo u slobodu'', poručio je Sunak.

10:48- Llider Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se na Telegramu i poručio da je rezultat specijalne operacije za njega potpuno uništenje manifestacija sotonizma.

-Oni koji gledaju u prošlost ne vide budućnost. Dopustite da malo parafraziram jedan poznati citata jer vrlo točno opisuje naš današnji susret s braćom. Idemo samo naprijed i ništa nas neće zaustaviti- napisao je Kadirov pa objavio snimku novog oružja i opreme koju su dobili pripadnici specijalne postrojbe Ahmat. Riječ je o oklopnim vozilima BORZ, koja su naoružana mitraljezima Degtjarjova.

9:45- Guverner Hersonske oblasti izvijestio je da su ruske snage granatirale Čornobajivku i da je u napadu ranjeno dijete.

9:43 - Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emanuel Macron najavili su nove pakete financijske pomoći Ukrajini kako bi podržali izvoz žita koji je poremećen zbog rata.

Macron je u video izjavi rekao: ''Najranjivije zemlje ne smiju plaćati cijenu rata koji nisu htjele. Agencija France- Presse prenijela je poruku Ursule von der Leyen koja je molila EU da nastavi s podrškom Ukrajini te optužila Rusiju da koristi ''hranu kao oružje''.

8:47 - U Kijevu se od nedjelje očekuje obilni snijeg, dnevne i noćne temperature padaju ispod nule, a milijuni ljudi u gradu i oko njega ostali su bez struje i grijanja.

Mrežni operater Ukrenegro priopćio je u nedjelju da su proizvođači struje mogli pokriti samo tri četvrtine potreba potrošača zbog čega je uvedena restrikcija i isključenja širom zemlje.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je restrikcija struje u 14 od 27 ukrajinskih regija i u Kijevu, za "više od 100.000" potrošača u svakoj regiji.

"Ako potrošnja poraste navečer, broj prekida može se povećati", rekao je Zelenskij u noćnom videoobraćanju. "To još jednom pokazuje kako je važno štedjeti energiju i trošiti je racionalno", rekao je.

Sergej Kovalenko, glavni operativni direktor tvrtke YASNO, koja Kijev opskrbljuje strujom, rekao je da se stanje u gradu popravlja, ali je i dalje "dosta teško".Naznačio je da bi građani u danu trebali imati najmanje četiri sata struje. 

"Ako niste imali barem četiri sata struje protekli dan, pišite DTEK Kyiv Electric Networks, kolege će vam pomoći da shvatite u čemu je problem", napisao je Kovalenko na svojoj Facebook stranici.

YASNO je maloprodajna podružnica DTEK-a, najvećega ukrajinskoga privatnog dobavljača energije.

Zadnje rusko bombardiranje u srijedu prouzročilo je dosad najteže štete u sukobu - milijuni ljudi u Ukrajini ostali su bez svjetla, vode i grijanja.

Rusija kaže da ne cilja civilno stanovništvo, a Kremlj tvrdi da su ruski udari na energetsku infrastrukturu posljedica nespremnosti Ukrajine na pregovore.

U rijetkoj javnoj svađi među ukrajinskim čelnicima, Zelenski je u petak kritizirao kijevskoga gradonačelnika jer je napravio, kako je rekao, loš posao što se tiče hitnih skloništa za pomoć onima bez struje i grijanja nakon ruskih napada.

Ukrenergo je priopćio da će se nestanci struje nastaviti i pozvao na ograničeno korištenje električne energije.

"Željeli bismo vas podsjetiti da sada svaki Ukrajinac u čijem je domu vraćena struja može pomoći drugima da je brže ponovno dobiju, jednostavno štedljivo trošeći struju", stoji u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Očekuje se da će snijeg u Kijevu, gradu koji je prije rata imao 2,8 milijuna stanovnika, nastaviti padati do sredine tjedna, dok se predviđa da će temperature ostati ispod nule.

7:34 - Ministarstvo energetike sinoć je izvijesilo kako je Litva poslala šest kamiona sa 114 generatora Ukrajini od ukupno 252.

Litva navodno priprema svoj sljedeći paket humanitarne pomoći u ukupnom iznosu od 2 milijuna eura za podršku ukrajinskom energetskom sustavu. Ukrajina je 14. studenog primila novu seriju vojne pomoći iz Litve, uključujući dvanaest oklopnih transportera M113, od kojih je deset naoružano samohodnim minobacačima 120 mm, a dva su opremljena radarima za upravljanje paljbom.

BIVŠI ŠEF NJEMAČKE TELEVIZIJE

'Putina smo šest sati čekali za intervju. Imao je ledeno hladne plave oči i razgovarali smo stojeći'

Kada sam donio odluku biti novinar, postati član redakcije ZDF-a, a bilo je to jako rano u mojoj karijeri, nisam tražio najvažniju novinarsku kuću. Tražio sam zanimljivo mjesto za sebe i priliku da postanem urednik. ZDF je bio prvi koji mi je ponudio stalni posao. No tada sam definitivno shvatio koliko je ZDF važan, poglavito zbog vijesti, informacija i doprinosa razvoju Njemačke. U kasnim 1980-ima bio sam urednik u glavnim večernjim vijestima ZDF-a Heute Journal, a 1989. postao sam pomoćnik urednika. Bila je to godina njemačkog ujedinjenja. Postao sam posebno svjestan da je emitiranje u Istočnu Njemačku, otvaranje prozora slobodnim informacija, vrlo važno za opozicijski pokret i demokratski proces. Kasnije, na prijelazu stoljeća, razvila se kriza kada su privatne televizije postale vrlo snažne.

uspostavljeno 528 centara za pomoć

Život u Ukrajini bez struje i plina: 'Spavamo u kaputima i svi u istoj sobi da bi nam bilo toplije'

Kako izgleda život u Ukrajini? Političar i profesor na fakultetu Timofej Milovanov, koji živi u Kijevu, na Twitteru je opisao: "Probudio sam se promrzao. Grijanja i struje opet nema. Vode ima, ali mogla bi biti posljednja. Čim je nakratko došla struja usred noći, brzo sam uštekao prijenosne punjače, mobitel i računalo da se napune. Upalio sam električnu grijalicu. Supruga je napola spavala, ali uspjela me pitati: "Što mogu na brzinu skuhati?", napisao je. Američkom radiju NPR 20-godišnji Kijevljanin rekao je da spava u kaputu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

Avatar Foton
Foton
14:33 27.11.2022.

Ovo sto Mala ukraina pise bi se moglo nazvati proljevom informacija. I po kolicini i po sadrzaju, I smrdi od lazi.

PR
Propitivač
15:00 27.11.2022.

Ne razumijem te baltičke države. Niti jedna nema ratno zrakoplovstvo niti tenkove. Nije da ekonomski loše stoje, ali kao da očekuju da drugi vode brigu o njihovoj obrani.

PR
pravednik2
13:21 27.11.2022.

Zanimljivo , kako se ovdje u demokraciji intenzivno javljaju isfrustrirani putlerovi navijači. Koji kod kuće ne smiju pisnuti, a ovdje za šačicu bezvrijednih rublja i koju litru vodke strastveno hvale njihovog kod kuće omraženog diktatora.