NOVI ZAKON

Liječnički potpomognuto samoubojstvo postaje legalno u Kaliforniji

Foto: Reuters/PIXSELL
Liječnički potpomognuto samoubojstvo postaje legalno u Kaliforniji
06.10.2015.
u 07:41
Dva liječnika moraju se složiti da osoba ima još samo šest mjeseci života i da je mentalno sposobna
Pogledaj originalni članak

Liječnički potpomognuto samoubojstvo postat će legalno u Kaliforniji prema novom zakonu koji je potpisao Jerry Brown, guverner te američke savezne države iz redova Demokratske stranke, prenosi Reuters. Zakon stupa na snagu 1. siječnja, utemeljen je na sličnoj mjeri iz savezne države Oregon liječnicima dopušta da napišu recept za lijekove koji će pacijentu okončati život - ako se dva liječnika slože da osoba ima još samo šest mjeseci života i da je mentalno sposobna.

Zakon je naišao na snažno protivljenje određenih vjerskih i skupina za zaštitu prava osoba s invaliditetom. Brown, inače bivši rimokatolički sjemeništarac, rekao je da je pomno razmotrio argumente obje strane.

- Ne znam što bih učinio da umirem u dugotrajnoj i mučnoj boli. Ali siguran sam da bi bilo utješno kad bih mogao razmotriti mogućnosti koje pruža ovaj zakon. I ne bih uskratio to pravo drugima - rekao je Brown.

Kalifornija ovim zakonom postaje peta američka savezna država koja je legalizirala potpomognuto samoubojstvo za smrtno bolesne pacijente.

>> Prvi Hrvat umro u Dignitasu, šestero na listi čekanja

>> Kakav je stav naših stručnjaka o eutanaziji?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

UM
umnjak
07:57 06.10.2015.

Tragicno, tragicno, tragicno.....

DU
Deleted user
13:58 06.10.2015.

Otvaraju Pandorinu kutiju, vidjeli smo kuda to ide u Nizozemskoj i Belgiji, stalno se širi, prvo samo za ljude koji fizički pate, pa na one koji mentalno pate jer ne smiju biti diskriminirani, pa se spušta i na djecu jer i djeca pate, ( jedan Američki onkolog koji radi na dječijoj onkologiji izjavio je da nikada nije sreo dijete koje želi umrijeti ), također je jedan invalid upozorio koliko će vremena proći prije nego pravo na smrt postane dužnost na smrt. Svatko od nas kada bi patio iskoristio bi takav zakon ali u tom slučaju si subjektivan, objektivno gledano, ovo je početak jednog velikog sr....

DU
Deleted user
22:56 06.10.2015.

na radost ljevičara,.........