VITEŠKI TURNIR

Legenda o kneginji Ružici postala turistička atrakcija

Foto: Maja Šantoši/Pixsell
legenda
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
legenda
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
legenda
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
legenda
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
legenda
07.08.2011.
u 18:00
Domaćini očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti uspješnija od lanjske kada je orahovački kraj posjetilo više od 100.000 posjetitelja
Pogledaj originalni članak

Orahovica – Viteški turnir za ruku kneginje Ružice, kojime Udruga 'Reda vitezova Ružice grada', Turistička zajednica grada orahovice i Grad Orahovica njeguju običaje i srednjovjekovnu tradiciju, samo je jedan od brojni turističkih događaja koji je tijekom ljeta održavaju u gradiću pod Papukom i Krndijom. Sa svojim prirodnim ljepotama, a posljednjih godina i sve zanimljivijom ponudom kulturnih, zabavnih i rekreacijskih sadržaja, Orahovica postaje jednom od najposjećenijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Gradonačelnik Josip Nemec kaže da će ovogodišnja turistička sezona vjerojatno nadmašiti prošlogodišnju kada je tijekom ljeta Orahovicu posjetilo više od 100.000 gostiju.

Novoizabrana kneginja Ružica studentica Ana Mesić (20)

Na viteškoj večeri za kneginju Ružicu u 2011. godini izabrana je Ana Mesić (20) studentica iz Orahovice. Ispričana je i legenda o Ružici koja govori kako je na mjestu, na kojem su se okupljale šumske vile, nekadašnji velmoža bezuspješno gradio grad. Što bi danju sagradio, vile bi noću razrušile, pa je velmoža pomoću mreže uspio uhvatiti najljepšu vilu Ružicu koju je, da bi kaznio vile, zazidao u gradske zidine. Užasnute vile su se razbježale, a okrutnog velmožu stiglo je prokletstvo, te ga je usmrtio kamen sa zidina. Viteške igre u Orahovici oduševile su posjetitelje koji su u Slavoniju pristigli iz inozemstva  i cijele Hrvatske.

Koprivnički vitezovi najbrojniji

Na viteškom turniru nastupili su: Udruga Aureus Unicornis iz Zagreba, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Dubovački streličari iz Karlovca, Hrvatski savez arehologa iz Zagreba, Kliški uskoci iz Klisa, Koprivnički mušketiri i haramije iz Koprivnice, Red Srebrnog Zmaja iz Zagreba, Tostabur Espadrones i Peter Koza iz Bratislave, Triljh IV iz Trilja, Udruga Anno domini iz Koprivnice, Udruga grofofije Konjski iz Konjščine, Vitezovi glogovog zdenca iz Koprivnice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline i domaćini Red vitezova Ružice grada iz Orahovice. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajinx
12:06 08.08.2011.

Jako lijepo i pohvalno ! Gdje se mogu naći štitovi ili grbovi slijedećih udrga: Udruga Aureus Unicornis iz Zagreba, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Dubovački streličari iz Karlovca, Hrvatski savez arehologa iz Zagreba, Kliški uskoci iz Klisa, Koprivnički mušketiri i haramije iz Koprivnice, Red Srebrnog Zmaja iz Zagreba, Tostabur Espadrones i Peter Koza iz Bratislave, Triljh IV iz Trilja, Udruga Anno domini iz Koprivnice, Udruga grofofije Konjski iz Konjščine, Vitezovi glogovog zdenca iz Koprivnice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline i domaćini Red vitezova Ružice grada iz Orahovice.