prepucavanje oko referenduma

Laburisti bi tražili ocjenu ustavnosti saborske odluke!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Laburisti bi tražili ocjenu ustavnosti saborske odluke!
12.11.2013.
u 15:34
Prijedlog Nansi Tireli na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova odbijen je glasovima SDP-ove većine
Pogledaj originalni članak

Političko prepucavanje oko referenduma o braku nastavilo se na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova na kojem su zastupnice laburista i HNS-a predlagale da se traži ocjena ustavnosti, dok su SDP-ovci takve zahtjeve odbili.

Predsjednica odbora Nansi Tireli prvo je objasnila kako odbor ne može raspravljati o prošlotjednom zahtjevu nevladinih udruga da se traži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja jer da je saborska odluka već donesena, te je poručila da nadzor referenduma mogu vršiti i same udruge te da su već neke podnijele zahtjev Ustavnom sudu. HNS-ovka Sonja König predložila je da odbor zatraži da Ustavni sud da svoj stav, kao što su "gotovo svi drugi rekli svoje mišljenje o tom nerazumnom, nehumanom, protuustavnom i diskriminatornom pitanju".

SDP-ovka Melita Mulić rekla je da su članovi njene stranke legalisti te da će poštovati odluke Ustavnog suda. - Mislim da ne možemo derogirati odluku Sabora tražiti očitovanje od Ustavnog suda - odgovorila je M. Mulić kolegici iz HNS-a.

Na kraju je Nansi Tireli predložila da odbor zatraži ocjenu ustavnosti, i to ne referendumskog pitanja nego same saborske odluke o raspisivanju referenduma, koja je donesena u petak. U tome ju je podržala Sonja König, no taj je neobičan prijedlog odbijen glasovima pet zastupnika SDP-a.

>> Predali zahtjev za ocjenu ustavnosti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

GI
gismund
17:07 12.11.2013.

sramotno kako sve mračne sile žele onemogućiti građane da se izjasne jedinim demokratskim putem - referendumom - o pitanjima koja ih životno zanimaju!!!! sad bar znamo tko je protiv naroda i njegovog neotuđivog prava na neposredno odlučivanje!

WO
wowwow1
16:23 12.11.2013.

Pa tko je tu lud? Laburisti nekidan glasuju za referendum, a sad bi poništili tu odluku?! A zanimljivo je i kako su sad svi stručnjaci za Ustav, kao ova iz HNS-a. Tako nas je lijepo obavijestila da je pitanje "nerazumno, nehumano, protuustavno i diskriminatorno". Jedino što je nerazumno, nehumano i diskriminatorno u svemu ovome je da njena stranka, koja samostalno vjerojatno ne bi prešla izborni prag, ima 15ak zastupnika i nekoliko ministara!

Avatar Stjepan .
Stjepan .
16:28 12.11.2013.

VL kako je stradali maloljetni dragovoljac domovinskog rata. Hoće li preživjeti???? O nastranostima pojedinaca pune novine, a o našem Robertu Soldo.