“uređivanje” sustava

Kujundžić: Neću odustati od reforme primarne zdravstvene zaštite, to nije privatizacija

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Milan Kujundžić
01.07.2019.
u 14:23
Ministar Milan Kujundžić ne strahuje za svoj posao
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je jučer da ne planira odustati od reforme primarne zdravstvene zaštite, odnosno primjene novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa ukidanje tzv. nasljeđivanja ordinacija liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i njihova prepuštanja u ruke koncesionara. Iako mnogi tvrde da je takav prijedlog neprovediv te strahuju da će se sustav urušiti, Kujundžić objašnjava da to nije privatizacija, nego “uređivanje” sustava.

– To znači da sada i oni koju su “privatnici” trebaju dežurati, a do sada nisu dežurali. Ako to ne budu htjeli, izgubit će ugovor s HZZO-om. Dakle, ovaj zakon uređuje bolju hitnu službu i bolje participiranje svih dionika. Zakon je stupio na snagu prije otprilike pet mjeseci. On uređuje sustav, tako da odustajanja nema i bit će bolje nego što je bilo do sada – kaže Kujundžić.

Organiziranje zdravstvene zaštite odgovornost je na razini županije, koja bira upravna vijeća, postavlja ravnatelje te je odgovorna za financijsko poslovanje, objasnio je ministar. Osvrnuo se i na ukidanje sustava stažiranja za svršene studente medicine, koji od 1. srpnja ravno s fakulteta idu u ambulante naglasivši da je riječ o sistemu koji je Hrvatska ispregovarala prije sedam ili osam godina pa ne može od njega odustati. Umiruje javnost objašnjenjem kako su u međuvremenu sva četiri medicinska fakulteta u zemlji svoje programe prilagodila za bolju praktičnu edukaciju studenata.

– Sada ti ljudi ne ulaze u sustav raditi bez nadzora, odnosno bez mentora. Ili će isti dan dobiti posao kao specijalizanti, moći će se javiti na natječaj, ili će raditi pod nadzorom mentora. Dakle, sustav smo i sada riješili, a opet u korist hrvatskih liječnika – kazao je Kujundžić. Iako se njegovo ime spominje među potencijalnim ministrima koji bi mogli ostati bez posla u rekonstrukciji Vlade, on poručuje da nema razloga da se boji za svoju poziciju, zaključivši da je liječnik, a ne karijerni političar koji živi od politike.

Kujundžić je, inače, jučer bio na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske liječnike komore gdje je novo vodstvo kao prioritete u svojem mandatu izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj zakonskim definiranjem plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno pregovaranje o svojim pravima. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HA
Hagar
07:42 02.07.2019.

Nemoj nista raditi Kujundzicu molim te. Al ama bas nista. Tebe treba platiti da nista neradis jer kad god covjek pomisli da od neceg nema gore ti ga razuvjeris.

Avatar __MAX__
__MAX__
04:15 02.07.2019.

Ovaj covjek ima dzon za obraz. Nevjerovatna je doza njegove drskosti. Covjek koji je rekao da je bolje imati jednog svecenika nego 10 doktora u bolnici ako se uopce moze nazvati covjekom. On je blizi nekom primitivnom primatu nego covjeku.