OTVORENO PISMO

Krovna udruga zviždača iz cijelog svijeta moli Malenicu: 'Ne izručujte Taylora Monaku'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ministar Malenica komentirao slučajeve Mamić i Đurđević
Foto: Screenshot
20.05.2021.
u 14:45
Navode i to da u niti jednom trenutku Monaco nije pokušavao pokrenuti postupak izručenja od Velike Britanije gdje inače Taylor živi, jer su znali da im ne bi uspjelo.
Pogledaj originalni članak

Uhićenje britanskog zviždača Jonathana Taylora u Dubrovniku izazvalo je brojne reakcije u zemlji i u svijetu. Početkom mjeseca Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsko rješenje dubrovačkog Županijskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke za Taylora Monaku radi suđenja zbog pokušaja iznude. Odluku o tome trebao bi donijeti hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Whistleblowing International Network (WIN) koji okuplja zviždače diljem svijeta objavio je pismo upućeno hrvatskom ministru pravosuđa, u kojem se Malenicu moli da omogući Tayloru da se vrati u Veliku Britaniju. 

"Jonathan Taylor je zviždač. On je svjedok zločina koji je surađivao s pravosudnim tijelima u sedam različitih jurisdikcija i kao takav trebao bi biti zaštićen. On je u Hrvatskoj već gotovo 10 mjeseci podnoseći žalbe protiv zahtjeva Monaka za izručenje. Nakon što je sad Vrhovni sud Hrvatske donio svoju odluku, finalna odluka o tome treba li izručiti gospodina Taylora ili ne, na vama je, ministre. 

Vrhovni sud Republike Hrvatske potpuno je prepoznao status gospodina Taylora kao zviždača i pozivamo vam da, ministre Malenica, da odbijte zahtjev Monaka za izručenjem i dopustite mu da se odmah vrati u Veliku Britaniju

Foto: Screenshot

Gospodin Taylor je britanski državljanin koji je radeći kao odvjetnik nizozemske tvrtke SBM Offshore NV sa sjedištem u Kneževini Monako, otkrio jedan od najvećih skandala korupcije i podmićivanja u svijetu koji je rezultirao kriminalnim istragama u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nizozemskoj, Švicarskoj i Brazilu. Njegovi dokazi doveli su do toga da je tvrtka platila novčane kazne u iznosu od preko 800 milijuna američkih dolara, a do danas i zatvaranje triju osoba izravno umiješanih u skandal, uključujući bivšeg izvršnog direktora SBM Offshore N.V", navodi se u pismu u kojem podsjećaju da Monaco do sada nije pokrenuo niti jednu istragu za korupciju, već su se usmjerili na zviždača. 

U pismu navodi i to da je osam godina nakon što je Taylor iznio dokaze o korupciju, on s obitelji doputovao u Dubrovnik gdje je bio uhićen temeljem zahtjeva Monaka. Podsjećaju i to da je Taylor primarno tražen kako bi ga ispitali što bi utjecalo i na to bi li se protiv njega podnijela optužnica ili ne. Navode i to da u niti jednom trenutku Monaco nije pokušavao pokrenuti postupak izručenja od Velike Britanije gdje inače Taylor živi, jer su znali da im ne bi uspjelo. 

- Hrvatska je dio Europske unije i jedna od njezinih 27 država članica zbog čega mora uskladiti sa svojim zakonodavstvom Direktive EU-a o zaštiti zviždača do prosinca 2021 - navode si u pismu i pozivaju na to da Hrvatska poštuje duh i obveze spomenute Direktive. 

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.