OGRANIČENJU ZA POLITIČARE:

Kriterij za zabranu kandidiranja trebala bi biti pravomoćna optužnica

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Na Općinskom sudu nastavljeno suđenje požeškom županu Alojzu Tomaševiću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Marija Selak Raspudić na konferenciji Mosta nezavisnih lista
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mirela Ahmetović
29.01.2021.
u 14:47
Tragično je i da se zakoni kreiraju da odgovaraju sukladno ad hoc slučaju po potrebama vlasti, kaže Selak Raspudić
Pogledaj originalni članak

Pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnici neće se moći kandidirati na sljedećim izborima – novo zakonsko ograničenje predlaže Vlada, a upravo iz HDZ-a je političar koji će prvi osjetiti posljedice izmjena Zakona o lokalnim izborima, požeški župan Alojz Tomašević. Jesu li ovakva pravila trebala biti uvedena već prije i je li ovo možda svojevrsni lex Tomašević?, pitali smo oporbu.

– S ovim se prijedlogom Vlade nitko, naravno, ne može ne složiti. Problem je jedino što je kod nas vrlo malo presuda pravomoćno i vidjet ćemo koliko će izmjena zakona, u praksi, zapravo i pomoći. Važno je da nasilnike osude i mediji i javnost, da ne snose samo kaznenu nego i političku odgovornost. Kad sam bio u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava, zalagao sam se da osuđeni nasilnici ne mogu dobiti posao javnog dužnosnika, a mislim da ne bi trebali dobiti ni bilo kakav drugi – rekao je predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta Igor Peternel. Da kriterij za zabranu kandidiranja ne bi trebala biti samo pravomoćna presuda, već pravomoćno podignuta optužnica, smatra Rada Borić iz Nove ljevice.

– To znači da je istraga već završena i da su se okolnosti utvrdile. A optužnica umjesto presude jer znamo kako funkcionira naše pravosuđe, potrebne su godine da određene presude postanu pravomoćne – govori Rada Borić pa dodaje da su kazne za obiteljske nasilnike, čak i kad se one konačno odrede, obično vrlo niske. Sankcije često, kaže, ne obeshrabre nasilnika, nego žrtvu.

– Žrtve moramo osnažiti većim kaznama i tako da ih se, pri prijavi zločina, ne retraumatizira – kaže Borić. A da je glavni problem upravo hrvatsko pravosuđe, kaže i SDP-ova Mirela Ahmetović.

– Godinama čekamo na razrješenje određenog slučaja, a oni vrlo često samo stoje u ladicama – rekla je Mirela Ahmetović, koja ideju o zabrani kandidature osuđenim obiteljskim nasilnicima u potpunosti podržava. Što drugo s njima, kaže, nego ih osuditi.

– Takvim se ljudima sve dužnosti trebaju onemogućiti – smatra Ahmetović. Da bi već i unutar političkih stranaka trebali postojati etički kodeksi koji bi birali kandidate besprijekorne i moralno i politički, govori nam Marija Selak Raspudić iz Mostova saborskog kluba.

– Ono osnovno što Vlada zamagljuje jest da problem nisu zakonodavni okviri, iako bi i oni mogli biti bolji, već je problem njihovo implementiranje u praksi – kaže Selak Raspudić, dodajući da mali broj prijava nasilja zaista i završava presudama.

– Tragično je i da se zakoni kreiraju tako da odgovaraju sukladno ad hoc slučaju po potrebama trenutačne vlasti. Nije cilj spriječiti osuđene da obavljaju važne funkcije, cilj je eliminirati neprihvatljive kadrove iz vlastitih redova – ne kazavši to eksplicitno, na župana iz Požege Tomaševića osvrnula se Selak Raspudić.

– Važne teme poput nasilja u obitelji i spolnog uznemiravanja ne smiju se na ovakav način omalovažavati i zloupotrebljavati za vlastite političke probitke – kaže naša sugovornica.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar KiM
KiM
15:46 29.01.2021.

Jel ovo onaj hdz domoljub kaj tuce zene???