KUNA OTIŠLA U POVIJEST

Kraj jedne ere: U Hrvatskoj se od danas može plaćati samo u eurima

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
15.01.2023.
u 07:31
Ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci.
Pogledaj originalni članak

Kuna je u subotu u ponoć službeno otišla u povijest jer je završilo dvotjedno razdoblje dvojnog opticaja u kojemu su građani osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama. Od danas se plaća isključivo u eurima.

Gdje i kako mijenjati kune od 15. siječnja

Ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci. Glavnu ulogu u postupku zamjene valute imat će banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. u čijim će se poslovnicama tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura moći bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti zamjena valute. Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica u Hrvatskoj pošti i Fini, dok će se u bankama zamjena moći vršiti bez naknade za neograničeni broj komada. Međutim, treba napomenuti da će građani kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.

VIDEO: Trgovci zaziru od novčanice koju zovu 'Bin Laden', o svemu se oglasio i HNB

 

Od 1. siječnja 2024. godine banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

Od 15. siječnja trebali bi biti u funkciji svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura. S današnjim danom ukida se i mogućnost podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka bez naknade. Bankomati će zasad davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja dodat će im se i novčanice od 50 eura. Novčanica od stotinu eura nudit će se samo iznimno i to na mjestima gdje bankari procijene da puno ljudi podiže puno novca.

Gdje će završiti kovanice i novčanice kune?

Hrvatska narodna banka (HNB) već tjednima povlači iz prometa kovanice i sprema ih u stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a Croatia u Novom Zagrebu.

– Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana, kažu u HNB-u. Oz opticaja je povučena polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

Što se tiče novčanica kuna, koje vrijede znatno više od kovanica, one se paralelno s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Povučene novčanice kuna deponiraju se u posebnom prostoru u trezorima HNB-a pa potom idu na rezanje.

PODSJETITE SE: Kune možete trošiti još danas, a velika promjena građane čeka od sutra na bankomatima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar kenshi
kenshi
10:42 15.01.2023.

Sada smo svi centaši!

NO
Nostromo
08:12 15.01.2023.

Kraj jedne EURE??? E moji pismeni novinari. Tko li vas tako pismene uopće zapošljava.

HO
Homophob
12:58 15.01.2023.

Konacno se bratija rijesila ustaske valute! Sad ce im biti lakse primati placu iz hrvatskog proracuna!