kriminal

Kosovo: Uzimali bubrege siromašnim i prodavali ih bogatima

Kosovo: Uzimali bubrege siromašnim i prodavali ih bogatima
13.11.2010.
u 18:46
EULEX optužio kosovske liječnike za trgovinu ljudskim organima tijekom 2008. godine.
Pogledaj originalni članak

Tužitelji pravne misije EU na Kosovu (EULEX) podigli su optužnice protiv sedam prištinskih i stranih liječnika te bivših dužnosnika ministarstva zdravstva zbog trgovine ljudskim organima tijekom 2008., prenosi BBC.

Lažna obećanja

Sedmorka je optužena da je od siromašnih donatora iz Turske, Moldavije, Kazahstana i Rusije uzimala bubrege uz lažna obećanja da će im platiti 14.000 eura i prodavala ih bogatim klijentima za 100.000 eura. Oko 20 osoba, kako navodi BBC, namamljeno je u Prištinu pod lažnim obećanjima da će za bubreg dobiti mnogo novca. Tko su osobe koje su kupile organe, nije objavljeno. Vađenjem i prodajom bubrega bavila se privatna prištinska klinika Medicus koju je policija u međuvremenu zatvorila.

Organizirane skupine kriminalaca koje se bave trgovinom ljudima na Kosovo su dovodile strance da bi im izvadile unutrašnje organe, napisao je u optužnici tužitelj Jonathan Ratel. Osobe koje su tako prevarene bile su "krajnje siromaše ili u velikim financijskim teškoćama", navodi se u optužnici koju je na uvid dobio AP.

U istragu su bile uključene i vlasti Kanade, Njemačke, Kazahstana, Turske i SAD-a, koje su kao dokaze priložile elektroničku poštu dviju osumnjičenih osoba. Optuženi, među kojima je i Ilir Rrecaj, bivši visoki dužnosnik ministarstva zdravstva, optuženi su po pet točaka, za trgovinu ljudima, trgovinu organima, organizirani kriminal, nezakonito obavljanje zdravstvene djelatnosti i zlouporabu položaja. Ni jedan od osumnjičenika nije u pritvoru.
Među optuženima su i turski liječnik dr. Yusuf Sonmez te izraelski državljanin Moshe Harel. Za njima je raspisana Interpolova tjeralica. Sonmez je i u drugim zemljama, uključujući i Tursku, optužen za trgovinu ljudima i odstranjivanje organa. Vođa skupine bio je kosovski kirurg Lutfi Dervishi. Dervishi je, prema tvrdnjama tužitelja, tijekom medicinske konferencije u Istanbulu u 2006. tražio liječnike koji bi mogli izvesti transplantaciju organa. Šest mjeseci kasnije javio mu se Sonmez. Dervishi i Sonmez zatim su izvodili operacije u privatnoj klinici Medicus kojom upravlja Dervishev sin Arban, koji je također optužen. Izraelski državljanin Moshe Harel bio je uključen u "regrutiranje, prijevoz žrtava i plaćanje".

U kriminalnim radnjama sudjelovali su kosovski liječnici Sokol Hajdini i Driton Jilta te izraelski liječnik Zaki Shapira i turski Kenan Demirkol.

Slučajno otkriće

Podizanju optužnice prethodila je istraga pokrenuta 2008. kada je na prištinskom aerodromu pozlilo Turčinu Yilmanu Altunu. Nakon što je zbrinut u bolnici, Altun je policiji kazao da mu je u Medicusu izvađen bubreg. Policija je tada napravila raciju na klinici i zatekla izraelskog državljanina koji se oporavljao nakon transplantacije bubrega. Klinika je odmah zatvorena, a sva medicinska oprema zaplijenjena. Nakon dvogodišnje istrage podignuta je optužnica.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Brazil, Indija i Moldavija zemlje su iz kojih najčešće dolaze donatori koji su spremni prodati organe, iako je u tim zemljama to zabranjeno. Statistike koje je objavio American journal of transplantation navode da čak 10 posto bubrega koji se svake godine presade u svijetu dolazi od ljudi koji su ih prodali za novac. WHO navodi da je trgovanje organima u porastu jer je sve više pacijenata koji trebaju transplantaciju, a liste čekanje su preduge.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

OB
-obrisani-
12:44 13.11.2010.

13.11.2010. u 11:22h KraljDragutin je napisao/la: super hik...uzima siromasnima i daje bogatima...... _______________ LOL najbolji strip!

CN
c@n@jisr@M
23:26 13.11.2010.

13.11.2010. u 22:41h gerijatrix je napisao/la: marsi, ja mislio da si već na duhovnim vježbama ? ____________________________________________ pa rekao sam da cu biti prisutan na forumu danas do pol noci po vasem vremenu Pozdrav!!!

OB
-obrisani-
12:33 13.11.2010.

kakva država, takvo zdravstvo...